‘De energiefactuur dreigt nog duurder te worden’
Foto: rr
De federale energie­regulator Creg vindt het geen goed idee om de energieprijzen vanaf 2018 verder los te laten. Toch zet minister van Energie Marghem door. De oppositie begrijpt er niets van.

Eind dit jaar laat de regering-Michel het ‘vangnet­mechanisme’ in de energiesector los.  Dat was een maatregel van de regering-Di Rupo om de Belgische energieprijzen voor particulieren en kmo’s tot het gemiddelde van de buurlanden terug te brengen. In 2012 werden de variabele energie­contracten daartoe bevroren. En vanaf 2013  mochten energiebedrijven niet langer allerlei creatieve parameters gebruiken om hun prijzen te indexeren. Ze mochten dat alleen nog doen op basis van beursnoteringen voor elektriciteit en aardgas.

Wel hogere btw
Het resultaat is een daling van de ‘zuivere’ energieprijs – dus zonder  bijkomende kosten voor distributie en transport of heffingen. De gemiddelde elektriciteitsprijs tussen eind 2012 en juni van dit jaar zakte voor particulieren met liefst 41 procent, voor kmo’s met bijna 30 procent. De prijs voor gas daalde voor particulieren met bijna 38  procent, voor kmo’s met 39 procent. De verschillen met het buitenland werden zo heel wat kleiner. Voor alle duidelijkheid: die prijsdaling werd deels, of voor elektriciteit zelfs volledig, tenietgedaan door een stijging van de btw,  hogere netvergoedingen, enzovoort.
In haar eindrapport toont de Creg zich tevreden: ‘Het initiële doel van het vangnetmechanisme lijkt bereikt.’ Maar, stelt de organisatie, het mechanisme moet blijven.

Als het van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) afhangt, sneuvelt het evenwel. Daardoor  mogen energie­bedrijven vanaf januari  weer maandelijks in plaats van driemaandelijks hun prijzen indexeren, ook op basis van eigen parameters.  ‘Dat  stond al in het regeerakkoord’, licht haar woordvoerster toe. ‘De minister wil wel dat de Creg blijft berichten over de bewegingen op de energiemarkt, zodat consumenten de beste keuze kunnen maken qua leverancier.’ 
De sector is tevreden. ‘Er is veel concurrentie op de markt. Het aantal gezinnen dat van leverancier wisselt, is veruit het hoogste van de Europese Unie. Er is dus geen nood aan gereguleerde prijzen’, zegt Marc Van den Bosch van koepelvereniging Febeg. 

‘Plooien voor de sector’
Een argument dat Johan Vande Lanotte (SP.A), die destijds   de regulering mee bedacht, wegwuift. ‘Zeker nu er door de verlenging van de kerncentrales een grotere marktconcentratie komt, blijft zo’n regulering nodig.’  De regering plooit voor de wensen van de sector, vindt hij. 

Ook bij Groen heerst ongeloof. ‘Dit is een geval van ideologische koppigheid’, vindt fractieleider Kristof Calvo. ‘We lezen nu zwart op wit dat het vangnetmechanisme een succes was. Maar we wisten dat de liberalen hier  koele minnaars van waren.’ Vande ­Lanotte bevestigt: ‘Het is een traditie dat alleen de SP.A zich in de regering over de prijzen bekommert. Zelfs de PS doet dat niet.’
Calvo vreest  duurdere energieprijzen. ‘Eigenlijk zegt de regering dat de facturen  weer mogen stijgen. Onbegrijpelijk. We eisen dat de Creg hierover  gehoord wordt in de Kamer. Hopelijk draait Marghem dan alsnog bij.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in