Ook Groen-leden gaan akkoord met samenwerking SP.A
Wouter Van Besien, Jinnih Beels, Tom Meeuws Foto: DBA
SP.A en Groen trekken in Antwerpen gezamenlijk naar de verkiezingen onder de naam 'Samen'. Nadat de partijleden van de SP.A de samenwerking al goedkeurden stemden de leden van Groen ook voor.

De stemming van SP.A was snel achter de rug. Er was slechts één tegenstem en één onthouding. Bij Groen duurde het iets langer, maar uiteindelijk stemde 76 procent van de leden voor de gezamelijke lijst 'Samen'. De partij had een tweederdemeerderheid nodig voor een goedkeuring, die dus nipt werd gehaald. De voorbije dagen leek nog niet iedereen binnen Groen overtuigd van het project. Net voor het congres verkondigde voormalig boegbeeld Mieke Vogels nog aan VRT dat ze haar partij liever op eigen houtje naar de Antwerpse kiezer zou zien trekken.

Eén vijfde van de lijst zal gevuld worden met onafhankelijken. ‘We voorzien hoge en belangrijke plaatsen voor mensen die niet uit de politiek komen’, zegt kandidaat-burgemeester Wouter Van Besien (Groen).

Van Besien wordt lijsttrekker, Mechels commissaris Jinnih Beels komt als onafhankelijke kandidaat op twee en Antwerps SP.A-voorzitter Tom Meeuws op drie. De lijstduwer wordt iemand van de SP.A, maar wie dat wordt, is nog niet duidelijk.

Verdeling lijst

In de top tien van de lijst 'Samen' zijn vier plaatsen voor SP.A, vier voor Groen en twee voor onafhankelijke kandidaten.

In de huidige gemeenteraad zijn 12 van de 47 zitjes voor SP.A. Groen bezet sinds de verkiezingen van 2012 vier zitjes, maar uit de recente peiling van Gazet van Antwerpen blijkt dat Groen een flink stuk beter zou scoren dan de socialisten, mochten er vandaag verkiezingen zijn.

Programma nog niet bekend

Het programma waarmee Groen en SP.A naar de Antwerpse kiezer willen trekken, is nog niet bekend. SP.A heeft het donderdag alvast over ‘een uniek project dat ongezien is in de politieke wereld’. Met het project hopen de twee huidige oppositiepartijen samen sterk genoeg te staan om burgemeester Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen te leggen.

Niet anti-De Wever

De lijst 'Samen' moet nu burgemeester Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen kunnen leggen. Maar Van Besien is beducht voor de perceptie van een anti-De Wever-partij. 'Dit is een positief project, niet tegen iets of iemand, maar voor Antwerpen. Er is nood aan een progressief stadsbestuur, we willen een stad waar iedereen zich thuis kan voelen. Je kunt veel zeggen over de Antwerpenaren, maar ook dat er veel is dat hen verbindt.'

De Wever zelf vindt het niet erg dat SP.A en Groen samen opkomen. 'Het biedt de Antwerpenaar straks een duidelijke keuze', zegt hij in Het Laatste Nieuws. Zelf wil De Wever burgemeester blijven. Hij wil het liefst verder regeren met de huidige coalitie N-VA, CD&V en Open VLD.