Harvey Weinstein uit organisatie Oscars gezet na beschuldigingen van aanrandingen
Foto: EPA-EFE

De onthullingen rond Harvey Weinstein hebben hem nu ook zijn plaats gekost in de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars. De filmproducent werd volgens The New York Times met een overweldigende meerderheid weggestemd. Het zet daarmee één van zijn belangrijkste leden aan de deur.

Het 54 leden tellende bestuur nam de beslissing na een spoedzitting die bijeen was geroepen in het licht van de schandalen rond Weinstein. In een gezamenlijke mededeling liet de academie weten dat de beslissing om hem aan de deur te zetten 'ruim boven een tweederdemeerderheid kwam'.

'We doen dit niet alleen om ons duidelijk te distantiëren van iemand die zijn collega’s niet respecteert, maar ook om een belangrijk signaal uit te sturen. Het tijdperk van het opzettelijk negeren van seksueel ontoelaatbaar gedrag en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is voorbij. We hebben hier te maken met een heel groot probleem waarvoor geen plaats is in onze maatschappij', klinkt het fors.

De academie zal er naar eigen zeggen alles aan doen om 'een ethische standaard uit te werken die alle leden van de academie zullen moeten naleven'. Het is de eerste keer in het negentigjarige bestaan van de organisatie dat een beslissing van die orde wordt genomen. Het bestuur wil met het ontslag vooral een belangrijk symbolisch signaal uitsturen.

Tientallen getuigenissen

Begin oktober getuigden enkele actrices in The New York Times over seksuele intimidatie van Weinstein, één van de machtigste figuren in Hollywood. Dat bracht een lawine van verhalen over seksueel misbruik op gang.