Tomaat-garnaal wordt opnieuw betaalbaar

De prijzen voor de grijze garnaal zijn in vijf weken met 40 procent gezakt. Vandaag betaal je nog ongeveer een tiende meer dan normaal in deze periode.

‘We zijn blij dat de grijze garnaal weer betaalbaar wordt. Wat heb je aan een nationaal gerecht zoals tomaat-garnaal als geen enkele Belg het zich kan veroorloven’, zegt Charles ­Devinck, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Vishandelaars.

‘We noemen de grijze garnaal wel eens de kaviaar van de Noordzee, maar het voorbije jaar waren de prijzen die we moesten vragen, navenant’, zegt Cees Molenaere van Klaas Puul, het Nederlandse bedrijf dat een van de grootste leveranciers is van garnalen voor Nederland en België.

Volgens Charles Devinck was het voorbije jaar een dieptepunt. ‘Er vielen gewoon geen garnalen te vangen. Schepen kwamen terug met de helft minder vangst. En dan raken de voorraden op. Een reden is er niet. Het ene mosseljaar is ook beter dan het andere.’

In juni steeg de prijs van Noordzeegarnalen op de veiling tot 13,66 euro per kilogram. In de winkel betaalde je dan 20 euro per kg.