De Wever: ‘Iedereen tegen mij? Ik ben daar niet rouwig om’
Foto: BELGA

Dat Groen en SP.A samen in Antwerpen opkomen, bevalt burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Het biedt de Antwerpenaar straks een duidelijke keuze’, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen laat Bart De Wever er weinig twijfel over bestaan: hij wil burgemeester van Antwerpen zijn en blijven. Maar daar willen Groen en SP.A met hun gezamenlijke lijst een stokje voor steken. Alleen samen maken ze een kans om Bart De Wever te onttronen als burgemeester.

De Wever vindt het goed dat de Antwerpenaar zo een duidelijke keuze krijgt. ‘De hele linkerzijde heeft een anti-BDW-lijst gevormd. Allemaal samen tegen mij. Ik ben daar niet rouwig om. (...) Dit worden echte burgemeestersverkiezingen.’

Volgens De Wever staat de visie van zijn uitdager Wouter Van Besien ver van de zijne, onder meer op het vlak van migratie en de aanpak van criminaliteit.

Quid CD&V?

Zelf zou de Antwerpse burgmeester het liefst de huidige coalitie met N-VA, Open VLD en CD&V voortzetten, maar met de komst van Kris Peeters is de CD&V volgens hem de facto toegetreden tot de oppositie. De Wever verwijt Peeters dat die nergens voor staat. 'Wie op hem stemt in Antwerpen, weet niet waarop hij stemt.'

‘En dan rest er nog maar één vraag: gaan ze er ook de PVDA nog bijsleuren, of niet?’, stelt hij. ‘Ik steek er mijn hand niet voor in het vuur.’ Zelf sluit hij een samenwerking met het Vlaams Belang uit.

Kris Peeters noemde de uitspraken van de Antwerpse burgemeester onwaar. 'Wij zullen een duidelijk programma hebben', reageert hij in het VTM Nieuws. 'De kiezer zal duidelijk weten waar CD&V voor staat. Ik begrijp dat De Wever wil dat wij links of rechts zouden kiezen, maar wij zijn een verbindende partij met een eigen programma.'

Het CD&V-kopstuk wijst er ook op dat hij in het verleden een coalitie met zowel Vlaams Belang als PVDA heeft uitgesloten.