President Malawi gaat ‘vampiers’ harder aanpakken
Vorige maand sprak Peter Mutharika de VN nog toe in New York. Foto: REUTERS

De president van Malawi heeft de ‘vampiers’ in zijn land gewaarschuwd dat ze moeten stoppen met landgenoten lastig te vallen.

Het rurale Malawi is een van de armste landen ter wereld, en een groot deel van de bevolking gelooft er in hekserij. Sinds half september zijn bij verschillende lynchpartijen al zeker zes mensen om het leven gebracht, nadat ze ervan verdacht werden vampiers te zijn. Naar aanleiding daarvan riepen de Verenigde Naties eerder deze week een groot deel van hun personeel terug uit het land.

Ook de president van Malawi, Peter Mutharika, heeft zich nu over de materie uitgesproken. Zijn oproep was vrijdag evenwel gericht aan de vermeende vampiers. Zij moeten er nu maar eens mee ophouden zijn landgenoten bang te maken.

‘Ik roep iedereen die hekserij gebruikt om mensenbloed te drinken op om daar onmiddellijk mee te stoppen’, klonk het na een vergadering met de leiders van Mulanje, het district dat het meeste lynchpartijen kende. Dorpshoofden mogen van Mutharika voortaan hard optreden tegen vermeende hekserij.