Italiaanse politie doorzoekt villa in corruptieonderzoek naar voormalige FIFA-bobo Valcke
Foto: AFP

De Italiaanse ordediensten hebben vrijdag bekendgemaakt dat ze een huiszoeking uitgevoerd hebben in een villa op Sardinië. De actie kadert in het corruptieonderzoek naar Jérôme Valcke, de voormalige secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond (FIFA).

Het Zwitserse gerecht opende donderdag een onderzoek naar Valcke omdat het vermoedde dat de Fransman gefraudeerd heeft bij de verkoop van tv-rechten voor verschillende wereldkampioenschappen. Zo zou hij van Nasser Al-Khelaïfi, de voorzitter van de Franse topclub Paris Saint-Germain en directeur van het Qatarese mediabedrijf beIN Media, allerlei “voordelen” ontvangen hebben voor het WK van 2026 en 2030. Volgens de speurders zou de villa op Sardinië het “voordeel” zijn waarvan sprake.

De Italiaanse politie liet voorts weten dat verschillende personen, “op de een of andere manier verbonden met het eigendom”, ondervraagd zijn. Ook zijn meerdere documenten uit de villa in beslag genomen.

Valcke, die donderdag de hele dag ondervraagd werd, ontkent alle aantijgingen. De Fransman mocht na het verhoor beschikken en zijn advocaat benadrukte dat de speurders hem voorlopig geen enkele dwangmaatregel hebben opgelegd. In verband met de villa verduidelijkte de advocaat dat er een huurovereenkomst was en dat Valcke het vereiste bedrag betaalde. Van enige vorm van corruptie is volgens de raadsman dan ook geen sprake.