Geen gokreclame meer tijdens wedstrijden

Er komen strengere regels rond reclame voor gokken, gokkantoren en kansspelen in cafés. Bijzondere aandacht gaat naar de bescherming van minderjarigen.

Volgens de nieuwe regels mag niet langer gokreclame worden uitgezonden tijdens de onderbreking van een live-wedstrijd, bijvoorbeeld tijdens de rust. Ook tijdens programma’s die zich op kinderen en minderjarigen richten, is gokreclame uit den boze.

Gokreclame mag niet worden uitgezonden in onderstaande gevallen:

  • Tijdens de live verslaggeving van sportwedstrijden (ongeacht het medium van live verslag). Dit wil zeggen dat er geen gokreclame mag worden uitgezonden bij een onderbreking van een wedstrijd;
  • Tijdens en in de periode van 15 minuten voor het begin van en 15 minuten na het einde van programma’s die zich specifiek richten tot kinderen en minderjarigen;
  • Geen reclame voor online sportweddenschappen voor 20 uur, behalve in geval van de uitzending van sportwedstrijden. Voor en na een sportwedstrijd die live wordt uitgezonden in de namiddag is gokreclame toegestaan. Tijdens de sportwedstrijd is dit niet mogelijk.
  • Geen gokreclame op sportuitrusting en materiaal van minderjarige sportploegen.

Per reclameblok zal nog maximaal voor één aanbieder van online sportweddenschappen reclame mogen worden aangeboden. Verder zijn alleen reclamespots met boodschappen over verantwoord spelen toegelaten en moet de minimumleeftijd vermeld zijn, net als de boodschap ‘gok met mate’.

Gokkantoren

Het aantal gokkantoren in ons land wordt teruggeschroefd van 684 tot 600 en de gemeenten krijgen meer zeggenschap over de plaats waar die kantoren mogen gevestigd zijn. In regel mag dat niet meer in de buurt van scholen.

De wetteksten regelen ook de aanwezigheid van bepaalde gokapparaten op café. Per café mogen maximaal vier dergelijke toestellen staan die enkel met muntstukken mogen werken. De toestellen krijgen ook een E-ID-kaartlezer om te voorkomen dat een minderjarige er op speelt. Gemeenten krijgen in de toekomst ook meer in de pap te brokken over de toekenning van een vergunning voor die toestellen.

Groen licht

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) broedde al langer op een nieuwe Kansspelwet. Concreet kreeg hij van de ministerraad groen licht voor een voorontwerp van wet en een reeks koninklijke besluiten die spelers van weddenschappen en kansspelen beter moeten beschermen tegen gokverslaving.

‘Speler mogen niet misleid of uitgedaagd worden om steeds meer geld uit te geven’, aldus minister Geens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig