Trump gaat praten met ouders van Japans meisje dat door Noord-Korea werd ontvoerd
Megumi Yokota Foto: rr

De Amerikaanse president Donald Trump gaat tijdens zijn bezoek aan Japan volgende maand praten met de ouders van Megumi Yokota, het meisje dat in 1977 op 13-jarige leeftijd ontvoerd werd door Noord-Korea.

De Japanse Megumi Yokota werd in 1977 als 13-jarige door Noord-Koreaanse agenten ontvoerd toen ze op weg was naar school. Sindsdien heeft haar familie haar niet meer teruggezien. Yokota is één van de tientallen Japanners die ooit door Noord-Korea ontvoerd werden.

Tijdens zijn toespraak voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties enkele weken geleden verwees Trump naar het meisje. ‘We weten dat Noord-Korea een klein 13-jarig Japans meisje ontvoerde om haar te gebruiken als taalleerkracht voor Noord-Koreaanse spionnen’, aldus Trump.

De Japanse premier Shinzo Abe vroeg Trump na de toespraak of hij een ontmoeting wilde met de ouders van het meisje en die van andere ontvoerde Japanners. Trump zou onmiddellijk toegestemd hebben en zou Abe beloofd hebben dat hij alles in het werk zou stellen om de Japanse ontvoerden te redden.

Megumi’s moeder was bijzonder tevreden over het feit dat Trump verwees naar het meisje in zijn toespraak. ‘Ik was verrast, maar het was geweldig. Ik ben Donald Trump bijzonder dankbaar dat hij de kwestie nog een keer in de aandacht bracht op een moment dat de hele wereld meekeek.’

De ouders van het meisje hadden eerder ook al ontmoetingen met de Amerikaanse presidenten Barack Obama en George W. Bush.