Goedele Liekens riep op de Nederlandse televisie op om een sexy, krachtig, warm en vooral meer respectvol woord te bedenken voor de negatief geladen term ‘schaamlippen’. Ze stelt zelf het alternatief ‘trotslippen’ voor.

Naast een nieuw vaginaboek lanceert Goedele Liekens nu ook de trotslippen.be-challenge. De seksuologe ergert zich al jaren aan de negatieve bijklank van de term ‘schaamlippen’. ‘We zeggen toch ook niet schaam-eikel, of schaam-bal?’, en daar heeft Goedele een punt.

Net zoals ze er vijf jaar geleden in slaagde om het woord ‘sukkelseks’ aan het Van Dale woordenboek toe te voegen, wil ze nu heel graag ‘schaamlippen’ eruit schrappen. ‘Gedaan met de negativiteit’, zei Goedele Liekens gisteren op de Nederlandse televisie in RTL Late Night. ‘Ik wil een positief, warm, lief en krachtig woord.’

Daarom lanceert Goedele de website trotslippen.be. Ze daagt iedereen uit om zelf een nieuw woord te bedenken, misschien zelfs nog een beter woord dan trotslippen. ‘Liefdeslippen’, ‘Onderlippen’, ‘Vaginalippen’ en ‘Lovelips’, haalden voorlopig het meeste stemmen. Uiteraard blijven op de website ook suggesties als ‘Poezewoefke’, ‘Flamoesje’ of ‘Funflaps’ niet uit.

Goedele Liekens wil vooral dat vrouwen trots kunnen zijn op hun lichaam. ‘Veel vrouwen vinden hun vagina niet mooi. Hoe kan je ook trots zijn op een lichaamsonderdeel dat het voorzetsel ‘schaam’ gekregen heeft?’