Bpost mag postzegels niet duurder maken
Foto: BELGA

Bpost mag een geplande prijsverhoging voor postzegels niet doorvoeren. Regulator BIPT weiderde dat in maart, en nu heeft het postbedrijf ook in beroep ongelijk gekregen.

Bpost wou dit jaar de prijzen optrekken voor het ‘kleingebruikerspakket’. Het gaat bijvoorbeeld om brievenpost, pakjes en aangetekende zendingen.

Maar de regulator BIPT - het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie - weigerde het voorstel van Bpost. De nieuwe tarieven zouden volgens de regulator immers winsten hebben mogelijk gemaakt boven de 15 procent, wat als excessief wordt beschouwd.

Bpost ging in beroep tegen die beslissing. Maar het Marktenhof, een nieuwe gespecialiseerde afdeling van het Brusselse hof van beroep, heeft het besluit van de regulator nu bevestigd. Het BIPT heeft correct gehandeld, oordeelt het Marktenhof.

Bpost kan de prijsverhoging zoals in haar tariefvoorstel dus niet doorvoeren. ‘Niets belet bpost natuurlijk om een nieuw voorstel in te dienen’, aldus een woordvoerder van de regulator.

Het postbedrijf heeft geen aanvraag ingediend om de postzegelprijs in 2018 te mogen verhogen. Dat diende uiterlijk 1 september te gebeuren. Met andere woorden: de prijs voor de postzegels kan dit jaar en volgend jaar niet meer stijgen.

Bpost betreurt de beslissing van het Marktenhof en BIPT en beraadt zich over verdere acties. Mogelijk zou de nieuwe postwet een prijsstijging in 2018 wel mogelijk maken.