Verenigde Staten en Israël trekken zich terug uit Unesco
Foto: AP
De Verenigde Staten hebben zich teruggetrokken uit de Unesco. Dat bevestigde het hoofd van de VN-organisatie donderdagmiddag. Enkele uren later volgde Irsaël het voorbeeld.

Vanaf 31 december is de VS geen lid meer van de Unesco, zo deelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken mee.

De beslissing weerspiegelt de Amerikaanse ongerustheid over ‘de fundamentele hervormingen die de organisatie nodig heeft en de voortdurende anti-Israëlische vooroordelen’. De VS wil wel een waarnemer blijven om de Amerikaanse standpunten en expertise te delen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al meerdere keren laten verstaan dat de VS volgens hem disproportioneel veel bijdraagt aan de VN. Volgens Foreign Policy spelen ook besparingen een rol in de beslissing.

De Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, betreurt de beslissing. Volgens secretaris-generaal Irina Bokova betekent de terugtrekking een verlies voor het multilateralisme en voor de VN.

Niet eerste keer

Onder de vorige president, Barack Obama, schortte de VS de financiering van de Unesco reeds op toen die VN-organisatie Palestina toeliet als lid. Dat gebeurde in 2011. Daarom verloor het land twee jaar later automatisch zijn stemrecht. Volgens de Amerikaanse wetgeving mag de VS geen geld geven aan VN-organisaties die de Palestijnen als lid erkent.

De VS leverde daarvoor de grootste bijdrage aan de organisatie. Maar de Unesco had daarvoor al vaker aangetoond ook zonder de Amerikaanse steun te kunnen functioneren. In 1984 trok de VS zich ook al eens terug uit de Unesco. De toenmalige president Ronald Reagan vond de organisatie te politiek, in het voordeel van de Sovjet-Unie. Ook budgettair mismanagement werd toen aangehaald.

In 2003, onder George W. Bush, werd de VS opnieuw lid.

Israël ook

Enkele uren na de Amerikaanse bekendmaking, volgde Israël het voorbeeld van zijn trouwste bondgenoot. De VS verlaten de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschappen en cultuur omdat die, volgens Washington, bevooroordeeld tegen Israël is.

Tel Aviv sluit zich hierbij aan. In een communiqué van de dienst van de premier luidt het dat de Unesco door haar 'partijdigheid tegen Israël' uitgegroeid is tot een 'theater van het absurde. De geschiedenis wordt er vervormd in plaats van bewaard', aldus nog het communiqué.