Bekroonde designer Yves Béhar greep de uitdaging aan om een tv te ontwerpen die even decoratief als nuttig is. Of hoe een tv-toestel wél in jouw interieur kan opgaan.
Dossier aangeboden door Samsung.

Voor de meeste mensen is een interieur iets bijzonder persoonlijk. Met veel zorg kies je meubels, vloerbekleding, foto’s voor aan de muur en al die andere objecten die ervoor zorgen dat een huis echt jouw thuis wordt. Alles waarmee je je omringt, vertelt iets over jezelf. Wat jij leuk vindt. Waar je bent geweest. En wie je graag ziet. Het is een reflectie van wie je bent en wie je wilt zijn. Ook de tv zou op dezelfde manier iets persoonlijk moeten zijn, deel zijn van een harmonieuze woonomgeving, vond Béhar. Waarom moet een tv een puur functioneel ding zijn? Kan dat scherm niet even decoratief als nuttig zijn? Vanuit dat concept ontwierp de Zwitserse designer voor Samsung The Frame, een uniek toestel dat even persoonlijk als knap is. Alle aspecten van dit tv-toestel zijn erop gericht om je interieur mooier te maken. Ook als The Frame uit staat.

Geen dreigend vlak

“Over het algemeen staat een televisie slechts één tot vier uur per dag aan. De rest van de tijd kijk je op een grote, zwarte oppervlakte”, merkt de Zwitserse ontwerper Yves Béhar op. Bij The Frame is dat anders. Als de televisie niet in gebruik is, wordt het een decoratief deel van je interieur. “Tv when it’s on, Art when it’s off”, zo vatten de ontwerper het samen.  Wanneer je de The Frame niet actief gebruikt, toont het scherm kunstwerken uit de Samsung Collectie. Omdat The Frame net zoals een schilderij een mooi kader uit hout heeft, lijkt het toestel in deze Art Mode echt een kunstwerk. Niet een uitgeschakelde tv.

100 kunstwerken en meer

De Samsung Collection bestaat uit honderd kunstwerken geselecteerd onder de curatorschap van kunstexpert Elise Van Middelem. Zij koos werken uit verschillende stromingen en kunstdisciplines: knappe, inspirerende werken die aansluiten bij je eigen persoonlijke smaak. Je hebt de keuze uit een schitterende selectie foto’s, schilderijen, tekeningen en digitale kunstwerken die harmonieus passen in een breed scala aan interieurstijlen. En wie bezorgd is dat The Frame in Art Modus heel de tijd blijft opstaan: Samsung bouwde een sensor in die detecteert of er een persoon in de kamer is. Als er niemand is, schakelt het scherm zich uit.

Wie zich nog verder wil verdiepen in prachtige kunst, neemt een abonnement bij de Art Store. Je grasduint dan in de collecties van befaamde kunstcentra, zoals Museo Del Prado in Madrid of het Albertina in Wenen. De Art Store bevat zowel klassieke, moderne als contemporaine werken, zodat iedereen wel een bron van inspiratie en rust vindt.

Je eigen werken

The Frame geeft je bovendien een fraaie manier om je eigen foto’s tentoon te stellen. Je kunt bijvoorbeeld eigen familiefoto’s naar de tv sturen en tonen. Moeilijk is dat niet: het overbrengen van de fotobestanden kan via een USB-stick of vanuit een app op je telefoon. In deze app heb je toegang tot verschillende weergaveopties. Net zoals bij de kunstwerken uit de Samsung Collection kun je kiezen uit tal van passe-partouts in verschillende tinten. Je kunt ook meerdere foto’s tonen, bijvoorbeeld in een hippe drieluik.