‘Effectentaks moet doorgaan zoals afgesproken’
Foto: Bruno Fahy/belga

Voor Open VLD kan er geen sprake van zijn om de effectentaks nog aan te scherpen na de kritiek van de Raad van State.

‘Raad van State of niet, pacta sunt servanda. Effectentaks moet doorgaan zoals afgesproken. Maar daar stopt het. Er zijn limieten aan alles.’ Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne maakte vanochtend heel duidelijk dat er geen sprake van kan zijn om nog wijzigingen aan te brengen aan de effectentaks.

De Raad van State is daar in een advies erg kritisch voor. De taks zoals de regering hem nu opstelt, is mogelijk discriminerend en schiet zijn doel, alle grote vermogens belasten, voorbij’, waarschuwt de Raad. Maar de belasting ligt al erg gevoelig. Afgaand op de reactie van Open VLD kan er geen sprake van om de maatregel nog aan te scherpen.

'Huiswerk opnieuw maken'

De oppositie ruikt politieke spanning. Op vraag van Groen komen de fractieleiders om half drie bijeen over de effectentaks en de vertrouwensspanning. Volgens Groen wil de regering het kritische advies voorlopig niet vrijgeven.

‘Dit was te verwachten. De regering moet haar huiswerk opnieuw maken. de brede roep in de samenleving om eerlijke fiscaliteit verdient een antwoord’, reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo. ‘De boycot van Open VLD en N-VA van alles wat eerlijke fiscaliteit is, zorgt ervoor dat de allergrootste vermogens telkens opnieuw ontsnappen.’