Deze actrices getuigden al over de praktijken van Weinstein
Asia Argento, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow en Rosanna Arquette Foto: Photo News

Het schandaal rond Hollywood-producer Harvey Weinstein neemt almaar grotere proporties aan. Steeds meer actrices getuigen over ongepast en grensoverschrijdend gedrag van de topproducent.

De bal ging vorige aan het rollen toen de Amerikaanse krant The New York Times vorige week schreef dat Weinstein in het verleden meerder minnelijke schikkingen had getroffen met acht vrouwen die hem beschuldigd hadden van seksuele aanranding. De 65-jarige zou de afgelopen dertig jaar de vrouwen betaald hebben om geen klacht voor aanranding of ongewenst fysiek tegen hem in te dienen.

Deze actrices getuigden al over de praktijken van Weinstein
Rose McGowan en Ashley Judd Foto: AP

De twee eerste namen die vielen waren die van actrices Ashley Judd en Rose McGowan. In het geval van Judd waren de feiten 20 jaar oud, maar een getuigenis van juriste Emily Nestor maakte duidelijk dat Weinstein tot op de dag vandaag nog altijd slachtoffers maakte.

Orale seks

Na die onthulling kwamen er steeds meer getuigenissen boven water. Zo vertelde de Italiaanse actrice Asia Argento in het magazine The New Yorker hoe Harvey orale seks met haar had, zonder toestemming, in 1997 in een hotelkamer aan de Côte d’Azur.

‘Het stopte niet, het was een nachtmerrie, een verschrikkelijk trauma’, zegt Argento, die eraan toevoegt dat ze zich verplicht voelde om op de avances in te gaan.

‘Als ik er nu op terugkijk, ben ik echt stom geweest. Ik kon hem niet tegenhouden omdat hij veel groter was. Het was een nachtmerrie. Op den duur deed ik alsof ik ervan genoot, in de hoop dat het dan sneller voorbij zou zijn’, aldus de actrice.

Opname bewijst hoe intimiderend producer kon zijn

In datzelfde magazine beschuldigde ook actrice Lucia Evans Weinstein ervan haar in 2004 tot orale seks gedwongen te hebben. Ook de Italiaans-Amerikaanse actrice Mira Sorvino en het Italiaanse model Ambra Battilana Gutierrez staan op het lijstje van vrouwen die door Weinstein werden lastig gevallen.

Ambra Battilana Gutierrez ontmoette Harvey Weinstein in maart 2015, op een receptie voor een voorstelling die hij producete. Weinstein stelde zichzelf voor aan het 22-jarige model, en kort nadien werd Gutierrez uitgenodigd voor een vergadering in zijn kantoor.

Toen het model de volgende dag haar portfolio toonde aan Weinstein, begon hij naar haar borsten te staren. Hij vroeg haar of ze echt waren. Hij betastte haar borsten en probeerde zijn hand onder haar rok te steken. Ze protesteerde en hij stopte uiteindelijk.

Gutierrez stapte naar de politie om de aanranding aan te geven en was bereid om de volgende dag met een microfoontje Weinstein in de val te lokken. Op de opnames is onder meer te horen hoe Weinstein de actrice smeekt om mee te gaan naar zijn hotelkamer.

Wanneer de actrice hem vraagt waarom hij daags voordien haar betastte, antwoordt Weinstein dat hij dat gewend is.

Masturberen in bad

Deze actrices getuigden al over de praktijken van Weinstein
Louisette Geis Foto: Photo News

Begin deze week vertelde actrice Louisette Geiss hoe Harvey haar in 2008 tijdens het Sundance Film Festival dwong naar hem te kijken terwijl hij masturbeerde.

‘Hij smeekte me of ik wilde kijken hoe hij masturbeerde. Hij zei meerdere keren dat als ik zou blijven en zou toekijken, hij ervoor zou zorgen dat mijn filmscript groen licht zou krijgen. Maar ik greep al mijn moed bij elkaar en verliet de kamer’, aldus Geiss.

Gwyneth Paltrow

Deze actrices getuigden al over de praktijken van Weinstein
Foto: AP

Gisteravond kwam ook Gwyneth Paltrow met haar verhaal naar buiten.

Paltrow vertelde hoe ze vlak voor de opnames van de film Emma door Weinstein, de producer van de film, op zijn suite in het Peninsula Beverly Hills-hotel werd geroepen, zogezegd voor een werkvergadering. ‘Ik was nog maar net binnen op de kamer of Harvey Weinstein legde zijn handen op mijn lichaam en trachtte mij te masseren.’

Weinstein zou later nog een keer contact hebben gezocht met de actrice en haar gewaarschuwd hebben om te zwijgen over het voorval.‘Als je dit nog verder vertelt, kom je nooit nog aan de bak in Hollywood’, zou de producer verteld hebben.

Deze actrices getuigden al over de praktijken van Weinstein
Foto: Photo News

Angelina Jolie

Ook Angelina Jolie werd het slachtoffer van de ongewenste avances van Harvey Weinstein. Ook zij vertelt hoe ze door Weinstein naar zijn hotelkamer werd geroepen.

'Dat was in de periode van de release van de film Playing by Heart. In een mail aan The New York Times schrijft Jolie dat ze de avances weigerde en dat ze andere jonge actrice voor de man waarschuwde. 'Zelf heb ik na die ene nare ervaring nooit meer met hem willen werken.'

Rosanna Arquette

In The New York Times getuigde ook Rosanna Arquette over Weinstein. Toen ze gecast was voor I’m not that Girl moest ze het script komen ophalen in diens hotelkamer. Ook zij werd gevraagd of ze een massage wilde geven.

'Toen ik binnenkwam had Weinstein enkel maar een badjas aan. Hij klaagde over nekpijn en wilde een massage op zijn bed. Ik zei dat hij een professionele masseuse moest bellen. Maar hij greep mijn hand en duwde die in zijn kruis. Dan ben ik weggelopen.'