‘Enquête mag geen excuus zijn om kerncentrales open te houden’
Foto: jimmy kets

Oppositiepartij SP.A staat achter het idee om burgers te betrekken bij de totstandkoming van het Energiepact, maar die bevraging mag voor de Vlaamse socialisten geen excuus zijn om de kerncentrales niet te sluiten. 'De enquête mag er niet op uitdraaien dat de bevoegde ministers hun verantwoordelijkheid ontlopen', zeggen Rob Beenders en Karin Temmerman.

Volgende week lanceren de federale overheidsdienst Economie en de verschillende ministers van Energie een website waarop iedereen een enquête kan invullen met vragen over de productie van energie, de energiemarkt en het energie­beleid. Het initiatief kadert in het Energiepact, dat de lijnen moet uittekenen voor het energiebeleid in ons land van de komende decennia.

'Het is zeer positief dat ook burgers hierbij betrokken worden, want als we draagvlak willen voor meer investeringen in hernieuwbare energie, dan hebben we ambassadeurs nodig', reageren Vlaams parlementslid Beenders en Kamerlid Temmerman van SP.A. 'De energietransitie gaat bovendien om meer dan de omslag naar hernieuwbare energie. Ze gaat ook over de democratisering van ons energiesysteem.'

Toch waarschuwen ze dat de enquête niet mag dienen om de kernuitstap opnieuw in vraag te stellen. De laatste kerncentrale in ons land moet volgens de huidige wettelijke afspraken in 2025 de deuren sluiten.

'Als de bevoegde ministers hun verantwoordelijkheid niet nemen en deze enquête als excuus zouden gebruiken om de kernuitstap opnieuw in vraag te stellen, spelen ze niet alleen met de toekomst van onze energievoorziening, maar ook met de leefbaarheid van onze planeet en de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen', vinden Beenders en Temmerman.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in