Schalieolie krijgt geen centen meer van Franse grootbank
Een fracking-site in North-Dakota. BNP Paribas wil er niets meer mee te maken hebben. Foto: REUTERS

De Franse bankreus BNP Paribas gaat geen zaken meer doen met energiebedrijven die met schalieolie bezig zijn.

De grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, trekt de groene energiekaart. Ze gaat niet langer zaken doen met energiebedrijven die schalieolie winnen, of olie uit teerzanden. Vooral in de VS zijn schalieolie en -gas de laatste jaren big business geworden. Daarbij wordt water, zand en chemicaliën onder hoge druk in diepgelegen grondlagen gepompt, waarna olie en gas vrijkomen. Die techniek wordt ‘fracking’ genoemd, en is omstreden. Critici spreken over vervuiling van het grondwater, en aardbevingen.

BNP Paribas wil daar nu niets meer mee te maken hebben. Het zal geen geld meer lenen voor de exploratie van zulke sites of voor marketing en handel in schalieolie. De bank voegt eraan toe dat het geen olie- en gasprojecten op de noordpool zal financieren.

Met die beslissing zegt de bank te willen bijdragen aan de internationale inspanningen om de opwarming van de aarde onder 2 graden te houden tegen het einde van de eeuw. ‘We zijn een langdurige partner van de energiesector, en we zijn vastberaden om de overgang naar een duurzamere wereld te ondersteunen’, stelde ceo Jean-Laurent Bonnafe. Eerder besloot BNP al om geen steenkoolmijnen of energiecentrales op steenkool meer te financieren. Ook knipte het de banden door met steenkoolproducenten die niet van plan waren om hun activiteiten te diversifiëren.

BNP gaat ook 15 miljard euro investeren in hernieuwbare energieprojecten tegen 2020, en 100 miljoen euro in start-ups die bezig zijn met energieopslag en energie-efficiëntie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in