Dit wordt de naam van het nieuw Brussels museum
Foto: Frank Ostyn

Het museum voor hedendaagse kunst dat in Brussel het licht zal zien in de vroegere Citroëngebouwen aan het IJzerplein - nabij het kanaal - zal de naam Kanal krijgen, precies dezelfde naam dus als de stichting die het museum zal beheren.

Dat heeft Yves Goldstein, voorzitter van Cultuurpool Citroën en voormalig kabinetschef van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), in Berlijn gezegd. Goldstein is mee met de Brusselse delegatie naar de ‘Brussels Days’ in de Duitse hoofdstad.

De Brusselse regering trekt een budget van één miljoen euro uit voor de verwerving en productie van een eerste reeks kunstwerken voor het museum. Daarnaast rekent Goldstein op giften, op uitleningen en terbeschikkingstellingen van kunstwerken uit de privésector en van verzamelaars.

Voorts wordt gerekend op de knowhow van het Centre Pompidou, maar het is niet de bedoeling in Brussel een filiaal neer te poten van het Parijse museum, zoals in andere steden.

Voor het ontwerp van het nieuwe museum zijn intussen nog zeven architectenbureaus in de running – overwegend opkomende Belgische bureaus. Tegen eind december moeten zij een projectontwerp indienen. Maar de eerste tentoonstelling opent wel al in maart, nog op de oude site.