GRAFIEK

Nergens is de loonkloof zo groot als in het voetbal

10 oktober 2017

Hij krijgt een kleine 60 miljoen euro per jaar om tegen de bal te trappen. Zij een aalmoes van 382.000 euro. De inkomsten van topverdieners Neymar Jr. en Alex Morgan liggen sterk uit elkaar. Alleen de voetbalsters die in het buitenland spelen, kunnen leven van hun sport. ‘Er is geen enkele andere sector waar de loonkloof zó groot is’, zei Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) nog tijdens het EK.

Waar de tien best betaalde mannelijke voetballers gezamelijk meer dan 265 miljoen euro binnenrijven, krijgen hun vrouwelijke tegenhangers samen slechts 1,5 miljoen euro. Bij het wereldkampioenschap in 2014 kregen de vrouwen nog geen 3% van het prijzengeld dat de mannen ontvingen - 13 miljoen euro tegenover 456 miljoen.

Nochtans zijn er positieve signalen. Deze week besliste de Noorse voetbalassociatie dat de vrouwelijke spelers evenveel zullen verdienen als het mannelijke elftal. Zij dragen deels bij aan de loonsverhoging van hun vrouwelijke collega's. Een positief voorbeeld, meent Red Flames speelster Tessa Wullaert. Zij riep de Rode Duivels op om hetzelfde te doen.

Waarom verdienen vrouwelijke voetballers minder dan hun mannelijke collega's? Moeten vrouwen dan minder hard voetballen dan de mannen? 'Neen, absoluut niet,' verduidelijkt Pierre Cornez, woordvoerder van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. 'Het verschil in loon heeft niets te maken met de kwaliteit van de spelers, maar eerder met de populariteit.'

'Er is nog steeds een groot verschil tussen het mannenvoetbal en het vrouwenvoetbal.', vertelt Cornez. 'De bezoekersaantallen liggen nog steeds veel hoger bij het mannenvoetbal.' Die aantallen hebben een invloed op de verloning. Toch ziet ook de voetbalbond verbetering.

'We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal. Er zijn verschillende initiatieven opgestart, bijvoorbeeld om het voetbal te promoten bij jonge meisjes.' Het verschil in populariteit tussen mannen- en vrouwenvoetbal zal evenwel niet direct verholpen zijn. 'Dat zal nog enkele jaren duren.'

 

Mannen verdienen 175 keer meer dan vrouwen, er is duidelijk nog heel wat werk voor de boeg. Kan het prijzengeld de loonkloof misschien dichten? In principe wel, maar ook daar lijkt dat geen prioriteit. Volgens een studie, besteld door de BBC, zijn er sterke verschillen in het prijzengeld voor mannen en vrouwen.

Bij het Wereldkampioenschap krijgen mannen bijna 18 keer meer prijzengeld dan hun vrouwelijke tegenhangers. Een verbetering tegenover 2014. Toen kregen vrouwen bijna 35 keer minder dan een mannelijk elftal. Opvallend is dat de Champions League het slechter doet in 2017. Daar stijgt de loonkloof van factor 42 naar factor 61. Data voor de Belgische competitie zijn niet beschikbaar. 

 

 

Rode Duivels volgen Noorse collega’s (nog) niet

De Noorse nationale voetbalploeg deelt voortaan haar centen met de vrouwelijke collega's. In België kunnen de Red Flames daar voorlopig alleen van dromen, ondervindt sterspeler Tessa Wullaert.
Lees het Plus-artikel.