Rutte: ‘Gewone, normale Nederlanders gaan erop vooruit’
Rutte zal zichzelf kunnen opvolgen als premier Foto: EPA-EFE

De toekomstige Nederlandse regering heeft het regeerakkoord doorgespeeld aan de leden van de Tweede Kamer, die nu moeten beslissen of ze de regering hun vertrouwen geven. Mark Rutte (VVD), die zichzelf gaat opvolgen als premier, bedankte aan het einde van de formatie zijn mede-onderhandelaars ‘die ervoor gekozen hebben niet aan de zijlijn te blijven staan’.

De beoogde coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zou in de Tweede Kamer kunnen rekenen op 76 van de 150 zitjes, de kleinst mogelijke meerderheid dus. De Tweede Kamer zal vanaf donderdag debatteren over de inhoud. Wellicht kan de regering Rutte III dan binnen de twee weken ook effectief aangesteld worden.

Bij de toelichting benadrukte Rutte dat alle groepen in Nederland erop vooruit zouden gaan. Daarbij verwees hij expliciet naar ‘gewone, normale Nederlanders’. Hij spreekt dan ook van een ‘ambitieus en evenwichtig’ akkoord dat de nettolonen zal doen stijgen, en meer geld naar ouderen laat vloeien. ‘Het gaat goed met Nederland, maar veel mensen voelen dat nog niet. Met dit pakket hebben we daadwerkelijk vertrouwen in de toekomst.’

De voorbije dagen lekten al veel maatregelen uit, zoals het vereenvoudigen van de personenbelasting, maatregelen om bedrijven aan te trekken, de klimaatwet en de extra aandacht voor burgerzin in het onderwijs. Rutte waarschuwde dat er sprake is van een ondeelbaar pakket. ‘Die maatregelen hangen samen’, zei de premier.

Lange formatie

De onderhandelingen hebben uiteindelijk 208 dagen aangesleept. Daar kwam Rutte kort op terug. ‘Het heeft, dat mag ik wel zeggen, lang geduurd. Als je met vier partijen probeert te praten duurt dat langer dan met twee of drie’.

Vooral tussen het links-liberale D66 en de christelijke partijen CDA en D66 was het water soms erg diep. CDA-leider Sybrand Buma legt de nadruk op het versterken van de samenhorigheid van de Nederlanders. D66-boegbeeld Alexander Pechtold zegt dat het uiteindelijk het klimaatprobleem is geweest dat zijn partij over de streep heeft getrokken om mee te gaan regeren.