ATP Shanghai: Maagproblemen dwingen Kyrgios tot opgave, beweert hij zelf
Foto: AFP

Nick Kyrgios blijft een rare vogel. Op het toernooi van Shangai moest hij het in de eerste ronde opnemen tegen de Amerikaan Steve Johnson. Kyrgios verloor de eerste set, pakte zijn boeltje, salueerde naar de ref en verliet het terrein om niet meer terug te komen. Maagproblemen, stelde hij achteraf.

Ook Johnson keek verbaasd op toen hij de eerste set in de tiebreak uitserveerde met een ace. Kyrgios stapte naar het net, schudde zijn tegenstander de hand, pakte zijn boeltje bij elkaar en verliet het terrein nadat hij naar de ref had gesalueerd. Vermoedelijke oorzaak is een strafpunt dat Kyrgios enkele minuten had gekregen, van een blessure leek geen sprake. Een gebrek aan conditie kan niet de reden zijn. Kyrgios verloor vorig weekend nog de finale van het toernooi in Beijing van Rafael Nadal met weliswaar zware cijfers: 6-2 en 6-1.

Het bleef lang wachten op een officiële verklaring van de deserteur maar die kwam er uiteindelijk toch. “Ik wil me verontschuldigen bij al mijn fans die de wedstrijd aan het volgen waren. Maar ik sukkel sinds maandag met maagproblemen en kon een ganse dag lang niets eten. Ik dacht dat dit duidelijk was van bij de start van de wedstrijd. Bovendien sukkelde ik met de schouder. Neen, ik kon echt niet verder.”

Kyrgios had tijdens de tie-break, die hij verloor, wel een dispuut met een toeschouwer. Kyrgios eiste dat de man in kwestie werd weggeleid maar het was Kyrgios die een strafpunt kreeg. “Opnieuw een slechte scheidsrechter, ik heb er mijn buik vol van”, siste de Australiër.

De 22-jarige Australiër, het nummer 21 van de wereld, is al langer geen onbesproken blad. Zo gaf hij in het verleden toe soms een wedstrijd opzettelijk te verliezen omdat hij niet altijd zin heeft om tennis te spelen. Ondermeer in Wimbledon liet hij zich ooit opvallend makkelijk uitschakelen door de Fransman Gasquet, op een manier die door het Britse publiek niet werd geapprecieerd. In Shangai vroeg hij de ref ooit om de pauze tussen twee spelletjes in te korten zodat hij sneller naar huis kon. Het leverde hem een flinke boete en een schorsing van acht weken op. Dat ook dit verhaal niet zonder vervolg zal blijven, staat nu al vast.