Belgische modeprijzen op komst: ‘kans om Belgische mode naar waarde te schatten’
Een ontwerp van de Belgische ontwerper Glenn Martens Foto: EPA-EFE

Belgische mode staat wereldwijd bekend als avant-gardistisch, professioneel en met een eigen unieke visie. Een aantal organisaties vond het daarom hoog tijd om de sector zijn eigen prijsuitreiking te geven in eigen land: de Belgian Fashion Awards.

Onze Belgische ontwerpers vallen vaak in de prijzen, weliswaar in het buitenland. Flanders DC, de magazines Le Vif Weekend en Knack Weekend, en MAD Brussels, het centrum van mode en design, slaan de handen in elkaar om gevestigd én opkomend talent uit de Belgische modesector ook in eigen land de erkenning te geven die ze verdient, aan de hand van de Belgian Fashion Awards, wat een jaarlijkse uitreiking zou moeten worden.

Daarvoor werden zeven categorieën aangeduid. Allereerst is er ‘designer of the year’, voor een ontwerper wiens werk het afgelopen jaar bijzonder in de smaak viel. De ‘jury prize’ wordt dan weer toegekend aan een ontwerper voor het geheel van zijn carrière, en ‘emerging talent of the year’ wordt uitgereikt aan een beloftevol talent. Met ‘most promising graduate’ wordt een jonge, pas afgestudeerde van een van de Belgische modescholen in de schijnwerpers gezet.

Daarnaast is er een prijs voor ‘entrepreneur of the year’ en wordt er ook een ‘professional of the year’ gekozen, voor een persoon die geen ontwerper is, maar zich het afgelopen jaar wel in het bijzonder heeft doen opmerken in de modesector. Tot slot wordt ook het ‘fashion brand of the year’ gekozen, een publieksprijs bestemd voor een van de 24 labels die door de jury werden geselecteerd. Stemmen kan vanaf 27 oktober.

De jury bestaat uit verschillende vertegenwoordigers van de organisaties, aangevuld met enkele belangrijke stemmen uit de modewereld. De uitreiking vindt plaats op 16 november, in het kader van de modeconferentie Fashion Talks in Antwerpen.

‘De Belgian Fashion Awards zijn voor ons een opportuniteit om de Belgische mode naar waarde te schatten en haar de professionele erkenning te geven die ze verdient. Er zijn zoveel Belgen in deze sector met een uitzonderlijke carrière, terwijl het niet altijd zo eenvoudig is, denk maar aan de hobbelige parcours van heel wat modeontwerpers. Met deze prijs hopen we te kunnen bijdragen aan hun nationale en internationale notoriteit’, aldus Alexandra Lambert van Mad Brussels.