Ook staking bij Audi Brussels
Vandaag worden er geen auto’s gemaakt bij Audi in Brussel. Foto: BELGA

De actiedag van de socialistische vakbond treft nu ook de autofabriek van Audi in Vorst. Stakersposten van het ABVV leggen het bedrijf plat.

De productie bij Audi Brussels ligt helemaal stil. De socialistische metaalvakbond heeft zich aangesloten bij de actiedag van de ambtenarenvakbond ACOD en sluit met stakersposten de toegang tot het bedrijf af.

De twee andere vakbonden (ACV en ACLVB) doen niet mee, maar er is weinig personeel komen opdagen om te werken, zodat de fabriek niet normaal kan draaien. Dat is door de directie bevestigd.

Audi Brussels is het enige grote privébedrijf dat meestaakt met het overheidspersoneel. Als metaalbedrijf gelegen in het Brussels gewest, valt Audi onder de voogdij van de Franstalige metallo’s, en niet van het Vlaams ABVV.

Toch is er meer aan de hand dan een politieke steunbetuiging aan de ambtenaren. Er hangt al een tijdje spanning in de lucht bij Audi. Bonden en directie voeren moeizame onderhandelingen over de manier waarop de werkomstandigheden moeten worden aangepast aan de overstap van de productie van de A1 naar het elektrische etron-model.