Donna Karan verdedigt Weinstein: ' Vrouwen die zich uitdagend kleden vragen om problemen'
Donna Karan is wel heel mild voor die man die als ‘seksueel roofdier’ ontmaskerd werd. Foto: Evan Agostini/Invision/AP

‘Hebben die vrouwen hier niet zelf om gevraagd?’ Dat vraagt modeontwerpster Donna Karan zich af in de nasleep van het Weinstein-schandaal. Ze vindt dat vrouwen die zich ‘sensueel en seksueel’ opstellen zelf ook problemen zoeken.

Modeontwerpster Donna Karan is de eerste, en voorlopig de enige, die Hollywoodproducent Harvey Weinstein publiekelijk verdedigd heeft. Weinstein, die jarenlang grote Hollywoodfilms produceerde, moest zondag opstappen bij zijn eigen bedrijf, The Weinstein Company. Die beslissing viel nadat The New York Times een artikel publiceerde over jarenlang seksuele intimidatie van jonge actrices.

The Daily Mail interviewde Donna Karan op de rode loper van de CinéFashion Film Awards. Daar verdedigde de modeontwerpster Weinstein vurig. Karan is bevriend met Weinstein en ze noemde de Hollywoodmogol en zijn vrouw ‘wonderlijke mensen’.

De medeoprichtster van het modemerk DKNY suggereerde vervolgens dat de schuld ook deels bij de slachtoffers ligt. ‘We moeten eerst en vooral naar onszelf kijken’, zei ze. ‘In deze wereld worden vrouwen niet altijd goed behandeld. Zeker landen als in Haïti, waar ik vaak werk, in Afrika of in andere ontwikkelingslanden is het leven bikkelhard voor vrouwen. Dat moeten we ook durven te zeggen. Anderzijds’, zo vervolgt ze, ‘stel ik me vragen over hoe we onszelf, als vrouwen, soms presenteren. Wat willen we eigenlijk? Vragen we er zelf niet om door onze sensualiteit en seksualiteit zo openlijk te tonen? Vrouwen die zich uitdagend kleden, vragen om problemen.’

Nadat het op sociale media vernietigende reacties op Karans uitlatingen regende, probeerde Karan haar eigen uitlatingen alsnog te relativeren en zichzelf ervan te distantiëren. ‘Seksuele intimidatie is onaanvaardbaar’, zei ze later.

Ondertussen zijn er steeds meer Hollywoodsterren die het gedrag van Weinstein publiekelijk veroordelen. Zo noemde George Clooney Weinsteins daden ‘onverdedigbaar’. Kate Winslet vindt zijn gedrag ‘walgelijk’. Ze moet wel toegeven dat er al jaren verhalen over Weinstein circuleerden. ‘Ik had gehoopt dat het verzonnen geruchten waren’, zegt ze, ‘misschien zijn we allemaal te naïef geweest.’ Ook Lena Dunham, Patricia Arquette en Mark Ruffalo bekritiseerden Weinsteins gedrag op Twitter.

Een oud-journaliste van The New York Times zegt ook dat een artikel van haar over kwestie in 2004 is tegengehouden onder meer onder druk de acteurs Matt Damon en Russel Crowe. Het bedrijf van Weinstein was toen een grote adverteerder van de krant. The New York Times ontkent dat passages onder druk van adverteerders zouden zijn geschrapt. De journaliste zou maar één getuigenis off-the-record hebben gehad.