Heeft Peter Madsen, de man die in de cel zit voor de dood van de Zweedse journaliste Kim Wall, nog meer gruwelijkheden op zijn geweten? De politie vreest van wel en gaat 120 moorddossiers opnieuw onderzoeken. Ze zullen vooral aandacht hebben voor moorden op vrouwen van wie ledematen ontbreken.

De politie van Zweden en Denemarken gaan nauw samenwerken om een groot aantal onopgeloste moorden in Zuid-Zweden opnieuw te onderzoeken. Dat zal vooral aan de hand van DNA-onderzoek gebeuren. Het DNA van Madsen zal in de databanken gelinkt worden aan dat van 120 slachtoffers die vermoord zijn maar waarvan de dader nooit is gevonden. Als het DNA matcht, kan men met bijna zekerheid stellen dat Madsen ook die feiten heeft gepleegd.

DNA van Peter Madsen vergeleken met 120 onopgeloste moorden
Foto: AP

Madsen zelf blijft volhouden dat de Zweedse journaliste Kim Wall stierf bij een ongeval in zijn zelfgemaakte duikboot en dat hij haar een zeemansgraf gaf. Maar daar gelooft niemand nog in.

Zeker niet nadat eerst haar romp aanspoelde op een eilandje nabij Kopenhagen en nu een tas is gevonden waarin haar hoofd en ledematen zaten. Autopsie wees uit dat ze meer dan tien messteken kreeg.

Speurders houden er sterk rekening mee dat ze met Madsen een seriemoordenaar hebben opgepakt. Eentje die zijn slachtoffers eerst martelde. Bij een huiszoeking zijn op een harde schijf die door Madsen werd gebruikt beelden gevonden van vrouwen die gefolterd en gewurgd werden en daarna onthoofd. Volgens de Deense politie, die de beelden onderzocht heeft, zijn het echte beelden.

Bo Lundqvist, het hoofd van het coldcaseteam, verklaarde gisteren dat bij de 120 onopgeloste moorden meerdere vrouwen zijn die lichaamsdelen ontbraken toen ze werden gevonden. Madsen blijft alles ontkennen en houdt vol dat Kim Wall stierf toen ze per ongeluk het deksel van de duikboot op haar hoofd kreeg.