Vrees voor uitbraak cholera in Rohingya-kampen
Foto: REUTERS

In de Rohingya-kampen in Bangladesh is dinsdag de grootste vaccinatiecampagne tegen cholera sinds die in Haïti van start gegaan. Bedoeling is om de vluchtelingen uit Myanmar die er in de onhygiënische vluchtelingenkampen verblijven, te beschermen tegen de ziekte.

‘Deze mensen hebben geen toegang tot de meest elementaire infrastructuur zoals toiletten en watertoevoer. Zulke omstandigheden lenen zich voor het ontstaan van een cholera-epidemie’, stelt A.M. Sakil Faizullah, communicatiemedewerker van Unicef in Bangladesh.

De grootste orale vaccinatiecampagne tegen cholera vond in november 2016 plaats in Haïti, waarbij 800.000 mensen beschermd werden tegen de ziekte.

Sinds eind augustus zijn bijna 520.000 Rohingya naar het arme Zuid-Aziatische land gevlucht om te ontsnappen aan de etnische zuivering in hun land. Deze week kwamen opnieuw duizenden mensen aan in Bangladesh.

De vaccinatiecampagne is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Bengalese autoriteiten, en voorziet in 900.000 vaccins. De komende weken zullen humanitaire werkers 650.000 Rohingya vaccineren, in een tweede fase 250.000 kinderen tussen 1 en 5 jaar.