95.000 verpleegkundigen krijgen bonus van 130 euro
Foto: © Tom Palmaers

Op het einde van het jaar krijgen 95.000 verpleegkundigen uit de private zorgsector een extraatje van 130 euro bruto. Dat hebben minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) beslist

Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De twee timmeren al een tijdje aan een sociaal akkoord voor de federale private zorgsector, dat de loon- en arbeidsvoorwaarden regelt voor de komende vier jaar. Een belangrijk pijnpunt: wie een hoger diploma heeft, verdient nog steeds meer voor dezelfde job dan een collega met een lager diploma. Dat wil de regering aanpassen, maar dat betekent voor sommigen een loonsverhoging en kost dus geld.

De regering had dit jaar al 50 miljoen euro voorzien, maar Peeters en De Block kwamen maandag pas met een ‘ontwerpakkoord’ - veel later dan voorzien. Gevolg: de lonen worden dit jaar allicht niet meer aangepast, want werkgevers en vakbonden moeten er zich ook nog over buigen. Die 50 miljoen euro wordt niet opgepot, maar verdeeld over alle 95.000 verpleegkundigen in de private zorgsector: zij krijgen een premie van 130 euro bruto.