De staking van het ACOD zorgt voor relatief weinig hinder op het spoor. De meeste treinen rijden gewoon. De staking is vooral goed opgevolgd bij het openbaar vervoer in Brussel. De situatie zorgde vanmorgen vroeg wel voor de langste file van het jaar.

Bij de NMBS rijden op alle lijnen treinen, maar er kunnen stevige vertragingen zijn. Tussen 6 en 7 reed drie kwart van de treinen, tussen 7 en 8 nog twee op de drie.

Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman is de hinder vooral in het zuiden van het land merkbaar. In Luik reed zo slechts één op de vijf treinen. In Vlaanderen is vooral van en naar Kortrijk is de hinder groot. Tussen Kortrijk en Gent en Kortrijk en Brussel reed tussen 7 en 8 uur minder dan de helft van de treinen, tussen Kortrijk en Brugge iets meer dan de helft, aldus Dimitri Temmerman van NMBS. Op de lijn tussen Antwerpen en Essen rijdt slechts een derde van de treinen.

Op andere grote lijnen is de hinder beperkt: tussen Antwerpen en Brussel en Gent en Antwerpen rijden meer dan twee derde van de treinen, tussen Gent en Brussel meer dan de helft.

'Reizigers blijven best rekening houden met hinder', waarschuwt Temmerman wel. 'Wij blijven reizigers ook aanraden om zich nog vóór hun vertrek naar het station goed te informeren via onze kanalen en routeplanner.'

De staking zorgt nergens voor noemenswaardige incidenten, behalve in 's Gravenbrakel en Hamoir. Daar stonden stakers op het spoor. Infrabel heeft daarop een deurwaarder en de politie gestuurd om hen te verwijderen.Een woordvoerder van de spoornetbeheerder benadrukt niet het recht op staken te willen afnemen, maar in te grijpen om de veiligheid op het spoor te garanderen.

Langste file

De stakingsdag deed meer pendelaars voor de wagen kiezen. 'We merken dat de mensen het zekere voor het onzekere nemen', zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum..'Op de Vlaamse snelwegen zagen we om 7 uur al 140 kilometer file, terwijl dat op een gewone dag 80 kilometer is.' Er waren in het Antwerpse ook twee ongevallen die roet in het eten hebben gegooid, aldus Bruyninckx.Om iets over acht was de file aangezwollen tot 260 kilometer. Rond half negen was dat zelfs eventjes meer dan 320 km, wat meteen goed was voor de langste ochtendspits van 2017.  De hele voormiddag bleven de files langer dan gewoonlijk.

Touring Mobilis spreekt van een maximale filelengte in heel België van net geen 400 km. 

De Lijn

Het bus- en tramverkeer van De Lijn verloopt dinsdagochtend niet zoals normaal. Op de stadsnetten is de hinder het grootst. Bijna overal werkt ongeveer 70 procent van de chauffeurs. Dat meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij. In de stad Antwerpen rijdt ongeveer de helft van de trams en een kwart van de stadslijnen. In Oost-Vlaanderen is de hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas. In West-Vlaanderen rijdt slechts de helft van de kusttrams. 

Bij de Brusselse tegenhanger MIVB is de actiebereidheid groter. Daar is slechts een metrolijn in gebruik. Er is sinds 8.00 uur geen enkele bus meer op de baan en er is op slechts zes tramlijnen verkeer. 

Cipiers

Ook bij andere openbare diensten wordt gestaakt. Zo zijn sommige crèches gesloten. Bij Bpost zijn de meeste postbodes ook gewoon aan het werk.

In de gevangenissen zijn de gevolgen ook merkbaar. Slechts één op de drie cipiers zou zich vandaag op het werk gemeld hebben. Waar nodig moeten agenten invallen.

Reactiedag

De socialistische overheidsvakbond organiseert de ‘reactiedag’ in de openbare diensten, tegen de ‘stiefmoederlijke’ behandeling van de openbare sector. Volgens de socialistisch overheidsvakbond - de christelijke en liberale vakbonden doen dinsdag niet mee - is de regering al drie jaar bezig met een bewust afbraakbeleid van de openbare sector. De vakbond wijst bijvoorbeeld op de chronische onderfinanciering van de openbare diensten en regeringsplannen om het ambtenarenstatuut af te bouwen of minimale dienstverlening in te voeren.

Concreet zijn er verscheidene stakingsaanzeggingen ingediend in de verschillende sectoren bij het ACOD. Dat is het geval bij het spoor. De NMBS verwacht zich dan ook aan zwaar verstoord treinverkeer, waarbij ook de internationale treinverbindingen dreigen getroffen te worden. Het treinverkeer kan hinder ondervinden vanaf maandag om 22 uur tot dinsdag 22 uur.