Besparing De Block in kinderpsychiatrie botst op njet
Foto: Belga
Een nieuw advies fluit Open VLD-minister Maggie De Block terug. N-VA en CD&V eisen dat het nieuwe advies ‘onverkort gevolgd wordt’.

Drie maanden geleden kreeg minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een storm van protest over zich heen. Haar beslissing om te snoeien in het personeel voor de dagplaatsen in de kinder- en jeugd­psychiatrie kwam hard aan in de sector. De kinderpsychiaters van de algemene ziekenhuizen in Vlaanderen roerden zich en benadrukten dat ze hun aanbod van therapieën noodgedwongen zouden moeten aanpassen. 

Na de vele verontwaardiging kondigde De Block aan dat ze een nieuw advies zou vragen aan de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen, een orgaan binnen de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid dat alle stakeholders samenbrengt. ‘Hoe de financiering er de komende jaren moet uitzien, hangt af van dat advies’, benadrukte ze toen. 

Dat langverwachte advies is nu klaar en het oordeel van de Raad is duidelijk.

Geen afbouw

In het advies staat letterlijk dat De Block in haar koninklijk besluit ‘alle artikelen moet opheffen met betrekking tot de gefaseerde afbouw in de kinderpsychiatrie’ als ze de gelijkschakeling van de financiering wil bekomen. 

Ter verduidelijking moeten we terug naar de oorzaak van de besparing: het kabinet-De Block had vastgesteld dat de plaatsen in de kinder- en jeugdpsychiatrie al jarenlang voor 200 procent zijn gefinancierd. Met een koninklijk besluit gaf ze de opdracht die dubbele financiering geleidelijk af te bouwen.

Op zich een logische beslissing, maar door de ingewikkelde constructies in de ziekenhuisfinanciering dreigde dat ertoe te leiden dat er dagplaatsen in het gedrang zouden komen. Met als grootste slachtoffers: de kinderen die nu nog op de wachtlijsten staan. 

De Block hield eerst nog rekening met een afbouw van 13 naar 8 personeelsleden per 20 plaatsen voor dagopvang in de algemene ziekenhuizen en naar 10 voor nachtopvang. Nu spreekt het rapport duidelijk over het behouden van 13 personeelsleden voor de aparte dag- en nachtopvang. 

‘Bizarre besparing’

Coalitiepartner CD&V reageert tevreden op het advies en voert de druk op De Block op: ‘er is een grote maatschappelijke nood om te investeren in de kinderpsychiatrie. Het was  de meest bizarre plaats om te besparen’, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V). ‘Het advies wijst de voorgenomen besparing nu naar de vuilnisbak. Het is aan De Block om het onverkort te volgen en uit te voeren.’ Ook N-VA-parlementslid Björn Anseeuw benadrukt dat ‘de tijd van talmen voorbij is’. ‘Met dit advies is er nu geen twijfel meer mogelijk.’   
Het kabinet De Block wilde gisteren alleen reageren dat ‘de minister het advies, dat ze zelf heeft aangevraagd, ontvangen heeft en nu grondig zal bestuderen’.