Van Overtveldt prijst Schäuble als ‘compromiszoeker’
Wolfgang Schäuble, hier met eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem Foto: REUTERS

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben maandag de lof gezongen van Wolfgang Schäuble. ‘In het leven van de eurogroep is er een tijd voor, een tijd met en een tijd na Schäuble, en de tijd na hem zal anders zijn’, zo duidde eurocommissaris Pierre Moscovici het gewicht van de afscheidnemende Duitse minister. De Nederlander Jeroen Dijsselbloem blijft tot januari voorzitter van de eurogroep.

Schäuble, die voorzitter van het Duitse parlement wordt, woont maandag in Luxemburg zijn laatste eurogroep bij. Sinds 2009 had de 75-jarige conservatief een dominante stem in de maandelijkse vergaderingen van de euroministers. Criticasters laakten vaak de harde besparingskoers die hij Griekenland en andere eurolanden oplegde in ruil voor hun financiële redding, voorstanders prezen zijn aandeel in de stabilisering van de eurozone tijdens die woelige jaren.

‘Zijn erfenis is daar. Je kan akkoord gaan met hem, of niet akkoord gaan, maar hij heeft zijn stempel gedrukt’, stelde de Spaanse minister Luis de Guindos, die in de voetsporen van de Duitser treedt als langst dienend lid van de eurogroep. ‘Hij kan soms hard zijn, en we waren het niet steeds eens, maar onze standpunten waren nooit onverzoenbaar’, klonk het bij Moscovici.

Ook de Belgische minister Van Overtveldt beklemtoonde net als de Guindos en Moscovici dat Schäuble op het einde van de rit steeds naar een compromis zocht. ‘Ik denk dat we hem zullen missen. Omwille van de politieke wijsheid die de man had, maar ook omwille van het feit, en dat wordt soms wat miskend, dat hij altijd een compromiszoeker was’, zei Van Overtveldt.

Schäuble zelf toonde zich tevreden dat voormalig probleemland Portugal op de agenda van zijn laatste eurogroep prijkt. ‘Portugal is eens te meer een bewijs dat ons beleid van stabilisering van de euro een succes is geworden, en dat we er, ondanks toch enige twijfel, in geslaagd zijn om de euro stabiel te houden tijdens acht jaar eurocrisis. In die zin is het ook voor mij een heel goed einde van mijn achtjarige periode’, aldus de Duitser.

Als afscheidscadeau ontving Schäuble een Europese vlag met een boodschap van elke minister erop. ‘Niets zal nog hetzelfde zijn’ was naar verluidt de bijdrage van de Griek Efklidis Tsakalotos. Vooral met diens voorganger Yanis Varoufakis zat Schäuble vaak op ramkoers, maar her en der wordt geopperd dat de Grieken met een liberale Duitse minister slechter af zullen zijn.

Dijsselbloem blijft tot januari eurogroep leiden

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem relativeerde echter: ‘Individuele verkiezingen in individuele landen kunnen het programma niet veranderen’, zo verwees hij naar het derde Griekse reddingsplan dat in augustus 2018 ten einde loopt.

Ook Dijsselbloem is op weg naar de uitgang. Dijsselbloem maakt geen deel uit van de nieuwe regering die later deze maand zal aantreden in Den Haag, maar de Nederlander wil niettemin zijn mandaat als eurogroepvoorzitter uitdoen tot 13 januari. In Luxemburg kreeg hij de zegen van de euroministers. 'Er was unanieme steun. Iedereen was het erover eens dat ik zal blijven tot midden januari', zei Dijsselbloem.

Dijsselbloem, die sinds januari 2013 de beraadslagingen van de euroministers leidt, wordt zo gedurende enkele maanden de eerste eurogroepvoorzitter die geen lid is van een zittende regering. De bedoeling is dat de euroministers op hun bijeenkomst van 4 december een nieuwe voorzitter kiezen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig