‘Identificatie en uitwijzing Soedanezen is illegaal’
Foto: put

Het identificeren en uitwijzen van de Soedanese sans-papiers in het Maximiliaanpark is een illegale daad. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Luik beslist nadat de Ligue des droits de l’Homme een eenzijdig verzoekschrift had ingediend. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tekent verzet aan.

De Ligue des droits de l’Homme, de Waalse tegenhanger van de Liga voor Mensenrechten, diende vanmorgen een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank van Luik om de repatriëring van Soedanese vluchtelingen een halt toe te roepen. Vorige week had de organisatie samen met enkele andere ngo’s nog opgeroepen om de Soedanezen niet uit te wijzen, omdat ze martelingen en zelfs de doodstraf riskeren, als ze in Soedan aankomen.

De rechter gaf de Ligue des droits de l’Homme gelijk en verbood de uitwijzing van de sans-papiers die verblijven in het terugkeercentrum in Vottem, in de buurt van Luik. Daar verblijven 26 Soedanezen. Ook identificatie door Soedanese ambtenaren heeft de rechtbank verboden.

De rechter baseerde zich daarvoor op artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens dat bepaalt dat ‘niemand mag onderworpen worden aan foltering of onmenselijke of vernederende behandeling’.

De rechtbank verbiedt de Belgische staat ook om de Soedanezen uit te wijzen naar een ander land van de Europese Unie.Als de Belgische staat het vonnis naast zich neerlegt, riskeert het een boete van 20.000 euro.

Francken reageert kort via Twitter. Hij zal een derdenverzet aantekenen.