De favoriete aandelen van Rik Dhoest: ‘Groot geloof in kleine aandelen’

Rik Dhoest, hoofd aandelen analyse van Nagelmackers , heeft een groot geloof in kleine aandelen.

Het beleggerssentiment blijft positief en wordt verantwoord door de goede economie. Maar als mensen zelfgenoegzaam worden door een langdurige politiek van soepel monetair beleid en historisch lage rentevoeten, is Tina – There is no alternative (but accepting risk) - terug van nooit weggeweest.

Dat heeft de overgrote meerderheid van de beleggers geduwd naar beleggingen die eigenlijk niet overeenstemmen met zijn of haar beleggingsprofiel. Dat is de realiteit de dag van vandaag en waarmee we rekening moeten houden. Of we deze evolutie als gezond moeten bestempelen is een ander paar mouwen. Of geformuleerd in de gevleugelde woorden van wijlen Generaal George S Patton: When everybody is thinking alike, then somebody isn’t thinking.

Beleggers moeten dus selectief zijn. Bij Nagelmackers blijven we de kaart trekken van small en mid caps. Op lange termijn zijn de fundamenten van de bedrijven voor ons belangrijker dan de huidige macro-economische en politieke ontwikkelingen. Kleine ondernemingen presteren op lange termijn beter dan grote. Daarom hebben wij in maart vorig jaar ons Nagelmackers small en mid cap fonds opgericht ( binnen de Eurozone). We hebben een voorkeur voor bedrijven met eenvoudige en voorspelbare zakenmodellen, die in hun branche marktleider zijn en een prijszettingsmacht hebben. Ze moeten kunnen groeien en beschikken over een grote vrije kasstroom, een stevige financiële balans en een goed management dat een duidelijke strategische visie heeft.

VolkerWessels

VolkerWessels werd enkele maanden geleden geïntroduceerd op de beurs. De Nederlandse bouwgroep is marktleider in zijn thuismarkt, waar het 71% van zijn omzet genereert. Volker focust voornamelijk op kleinere projecten, waardoor de groep zich een defensief profiel heeft toegeëigend. De groep kan buigen op een sterke track-record van stabiele marges doorheen de volledige cyclus. Over de periode 2016-2019 rekent de groep op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 3 tot 4% en een operationele kasstroommarge van 4,5 tot 5,5%. Hierbij zal Volker gesteund worden door de aantrekkende huizenmarkt in Nederland. Met een verwachte gemiddelde kasstroomgeneratie van 200 miljoen euro per jaar beschikt Volker over een solide financiële positie. Kleinere bolt-on acquisities worden dan ook niet uitgesloten. Het dividendrendement van ongeveer 4% is een bijkomende troef.

Sipef

Op lange termijn blijven de vooruitzichten voor palmolieproducent positief. De wereldwijde vraag naar plantaardige oliën stijgt jaar op jaar, niet alleen door de toenemende wereldbevolking maar ook door het gebruik van plantaardige olie voor de productie van biobrandstoffen. Bovendien produceert Sipef enkel 100% RSPO gecertificeerde palmolie, wat steeds belangrijker wordt in de sector. De groei-opportuniteiten bij Sipef liggen voornamelijk in de uitbreiding van de plantages. De verhoging van het belang in de Indonesische palmolieplantage PT Agro Muko en de overname van de Dendy Marker plantage zijn dan ook strategisch van groot belang. Deze overnames zullen een belangrijke rol spelen in het behalen van het lange termijn objectief, namelijk het uitbaten van 100k ha tegen 2025 (70k ha verwacht eind 2017). Momenteel heeft de groep reeds het grootste deel van de verwachte jaarproductie van palmolie verkocht aan een gemiddelde prijs die ongeveer 8% hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit moet leiden tot een hoger courant resultaat dan in 2016. Wat de waardering betreft is het aandeel aantrekkelijk geprijsd in vergelijking met de sectorgenoten.

X-FAB

X-FAB is een onderaannemer voor chipbedrijven die ontwerpen, maar niet produceren. De groep heeft een aantal fabrieken in eigendom, waar klanten productiecapaciteit kunnen reserveren. Het bedrijf produceert ‘wafers’ die een grote hoeveelheid chips bevatten en naar de klant gaan voor o.a. testen en verwerking. X-Fab is niet actief bij digitale circuits op een chip (o.a. voor elektronische toestelllen), maar specialiseerde zich wel in analoge geïntegreerde (verwerken van elektrische signalen) en gemengde circuits (analoog en digitaal). Met Melexis al belangrijkste klant, is het logisch dat X-FAB zich concentreert op de afzet in de automobielsector (o.a. sensoren). De focus ligt ook op industriële toepassingen en medische producten. Het bedrijf werd onlangs naar de beurs gebracht. Het bedrijf moet nog ontdekt worden door de markt.

SIF Holding NV

Sif Group is een producent van stalen funderingen voor offshore installaties en windparken. Het aandeel kwam vorig jaar naar de markt. Het kende een aarzelende start maar steeg heel sterk tot midden maart. Het bedrijf meldde evenwel dat 2018 een lager resultaat met zich zal meebrengen omwille van het uitstellen van enkele projecten. Daarenboven kampte Sif in Q1 2017 met hogere dan geplande onderhoudskosten in Roermond en hoger dan verwachte opstart- en trainingskosten in zowel Roermond als Rotterdam. De projecten Albatros en Borkum II hebben zorggedragen voor een capaciteitsbezetting van 109 kiloton voor 2018. Echter, andere projecten, zoals St Nazaire en Courseulles in Frankrijk en Fryslân in Nederland, die voor 2018 op het programma stonden, zijn doorgeschoven naar 2019 voornamelijk vanwege milieuaspecten. Weer andere projecten, zoals Borssele in Nederland, zijn om andere redenen voorlopig uitgesteld. Het middellange termijnperspectief voor Sif Group blijft onaangetast. Immers, de pijplijn voor de jaren 2019 - 2023 is zeer goed gevuld met projecten omdat de offshore windindustrie wereldwijd kan rekenen op een groeiende belangstelling. Recent vielen bovendien wat projecten binnen voor 2019. Dit kan de koersevolutie positief stuwen.

Bekaert

Bekaert heeft de voorbije jaren fors gesnoeid in de kosten en zo de winstmarges opgekrikt tot 8.4% vorig jaar. De omzet ging de voorbije periode mooi hoger door de toenemende vraag naar onder andere staalkoord voor in auto- en vrachtwagenbanden. Door de hooggespannen verwachtingen is de koers zwaar teruggevallen sinds de halfjaarcijfers. Ondanks enkele éénmalige tegenvallers dit jaar, blijft de groep goed op weg om zijn doelstelling om binnen de 5 jaar een winstmarge van 10% te halen op koers. Er wordt wel bijkomend verwacht dat Bridon (overgenomen vorig jaar ) hierbij helpt. De verschillende efficiëntieprogramma’s zullen ook blijven bijdragen. Het aandeel noteert na de koersval goedkoop 11.7 x de de verwachte winst 2018 en 6.8 keer EV/Ebitda.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in