Schäuble waarschuwt voor nieuwe zeepbellen
Foto: IMAGEGLOBE

'Dit blijft niet duren', waarschuwt Duits uittredend minister van Financiën Wolfgang Schäuble in de Financial Times over de heropleving van de Europese economie. 'De wereldwijde schuldenberg, probleemkredieten bij de banken, massale geldinjecties door de centrale banken… het gevaar komt van overal.'

Een exit met een big bang. Dat is wat Wolfgang Schäuble, rechterhand van Merkel en uittredend minister van Financiën van Duitsland, wellicht beoogde. Net voor zijn 113de en laatste eurogroep - de vergadering van Europese ministers van Financiën - zette hij in de Financial Times zijn collega’s op scherp met een onverholen waarschuwing voor een nieuwe financiële crisis.

Centrale banken en probleemkredieten

In het interview waarschuwt Schäuble uitdrukkelijk voor de nieuwe zeepbellen die ontstaan zijn door het losse beleid van de centrale banken, die de voorbije jaren de economie ondersteund hebben door biljoenen aan vers geld in het systeem te pompen.

Zo kijkt Schäuble met enige argwaan naar de toekomst van de eurozone, die volgens hem nog niet uit de gevarenzone is. En dat omdat heel wat Europese banken ook nu nog kreunen onder een berg probleemkredieten.

‘Economen van over de hele wereld zijn bezorgd over de groeiende risico’s ten gevolge van de constante toename van liquiditeit en de groei van publieke en private schulden. Ikzelf ben daar ook zeer bezorgd over’, aldus Schäuble in de Financial Times.

Ook Lagarde waarschuwt

Zijn waarschuwing komt slechts één dag nadat IMF-baas Christine Lagarde eveneens kanttekeningen zette bij de snelste groeispurt van de wereldeconomie van het voorbije decennia. Lagarde waarschuwde voor ‘bedreigingen aan de horizon’, gaande van ‘hoge schuldenbergen in veel landen en snelle kredietgroei in China tot extreem risicogedrag in de financiële markten.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig