Belg Ronny Leten voorgedragen als voorzitter Ericsson
Foto: BELGA

De Belg Ronny Leten, jarenlang topman van de Zweedse industriereus Atlas Copco, wordt normaal gezien bestuursvoorzitter van de Zweedse fabrikant van telecomtechnologie Ericcson. Zijn nominatie moet nog worden bekrachtigd door de aandeelhouders.

Het nominatiecomité van Ericsson schuift Leten naar voren als opvolger van Leif Johansson. Die liet eerder weten geen kandidaat te zijn voor een nieuw mandaat.

'Het nominatiecomité gelooft dat Ronny Leten de juiste persoon is om voorzitter te worden van Ericsson. Hij heeft ervaring en competenties die het bedrijf ten goede zullen komen', zo staat in een persbericht. Zijn nominatie komt op de tafel van de jaarlijkse algemene vergadering in 2018.

Ronny Leten nam in april afscheid als CEO en voorzitter van Atlas Copco. Hij stond acht jaar lang aan het hoofd van de multinational. Toen al zei hij dat hij meestal in Scandinavië actief zou blijven, waar hij een netwerk heeft opgebouwd.

De Belg is momenteel al voorzitter van de Zweedse huishoudelektrogroep Electrolux en bestuurslid van het ook al Zweedse technologiebedrijf SKF. Hij zal ook voorzitter worden van Epiroc, een bedrijf dat volgend jaar afgesplitst wordt van Atlas Copco.