Hoe rijker, hoe minder belastingen je betaalt
Foto: © Sergio Pitamitz
Een nieuwe studie in Zweden toont hoe weinig belasting de superrijken in Scandinavië wel betalen. Volgens het onderzoek is de ongelijkheid nog veel groter dan we denken.

De studie is volgens het weekblad The Economist vooral interessant omdat ze voor het eerst een specifieke set data onderzoekt en niet alleen toevallige steekproeven op de vermogensdata van alle burgers. 

De drie economen – Annette Alstadsæter, Niels Johannesen en  Gabriel Zucman – doorploegden  grondig de gelekte data van zowel SwissLeaks (geheime bankrekeningen bij  HSBC) als die van de Panama-papers (geheime trusts en schermvennootschappen bij het advocatenkantoor Mossack Fonseca). Daarna werden de gelekte data gecombineerd met algemene cijfers over de vermogens in Denemarken, Zweden en Noorwegen. 

De conclusie is dubbel. Eerst en vooral is belastingontwijking extreem geconcentreerd. Terwijl een gemiddeld huishouden in Scandinavië gemiddeld 3 procent te weinig belasting betaalt, betaalt de toplaag van 1 procent (meer dan 2 miljoen euro) al 10 procent te weinig. En de echte superrijken in Scandinavië (met meer dan 40 miljoen euro) betalen zelfs een onthutsende 30 procent te weinig belastingen. 

En wellicht is dat nog zeer conservatief ingeschat. Volgens de Scandinavische statistieken zou slechts 2 procent van het totale vermogen van de huishoudens in belastingparadijzen geparkeerd staan. Het wereldwijde gemiddelde voor belastingontwijking zou veel hoger liggen: 14 procent.