Angelina Jolie moest Joseph Kony in de val lokken
Foto: belga
De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag wilde filmster Angelina Jolie inzetten om krijgsheer Joseph Kony te pakken te krijgen.

Volgens het plan zou Angelina Jolie in het gezelschap van haar echtgenoot Brad Pitt naar Centraal-Afrika reizen en de beruchte oorlogsmisdadiger Joseph Kony inviteren voor een etentje. Amerikaanse elitetroepen zouden Kony daarop arresteren met het oog op berechting door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat scenario werd in 2012 uitgedacht door Luis Moreno Ocampo, de aanklager bij het Internationaal Strafhof. Mailtjes waarin Moreno Ocampo het plan voorlegde aan Jolie, zijn uitgelekt via het journalistennetwerk EIC. The Sunday Times en NRC Handelsblad berichtten de afgelopen dagen over het plan. 

Moreno Ocampo had zijn oog laten vallen op Jolie nadat zij aanwezig was geweest op het proces tegen Thomas Lubanga, een Congolese krijgsheer die, net als Kony, een leger met kindsoldaten leidde. Hij loofde haar om haar inzet voor humanitaire doelen. ‘Forget other celebrities, she is the one’, luidde het in een interne mail. ‘She loves to arrest Kony. She is ready. Probably Brad will go also.’ 

Dat was inderdaad het geval. Jolie bevestigde haar bereidwilligheid, en voegde eraan toe dat Brad Pitt het plan ook wel zag zitten. Toch is het project nooit tot uitvoering gebracht. Mogelijk had dat te maken met de toenemende opdringerigheid van Moreno Ocampo. Hij noemde Jolie een ‘genie’ nadat hij haar film over Bosnië viermaal bekeken had, en stuurde haar zelfs vertrouwelijke documenten op waarover hij haar advies vroeg. De mails van de aanklager aan de actrice droegen als aanhef ‘Angie’, en werden soms afgesloten met x-tekentjes. Jolie verbrak het contact toen Moreno Ocampo aan een van Jolies assistenten een mail stuurde met onder meer de zin ‘I realise how much I love her’

Angelina Jolie en Brad Pitt waren niet de enige beroemdheden met wie Moreno Ocampo graag wilde samenwerken. NRC maakte vorige week melding van ‘een rij sterren, lobbyisten, zakenmensen en prominenten die de aanklager gevraagd en ongevraagd van advies dienen’. Onder hen het miljardairsechtpaar Pierre en Pamela Omidyar, en – via een tussenpersoon – George Clooney. 

De Argentijn Luis Moreno Ocampo verliet het Strafhof in 2012, na negen jaar lang de hoofdaanklager te zijn geweest. Hij opende in die periode tien onderzoeken, waarvan dat tegen Lubanga tot een veroordeling leidde.