VS perken terugbetaling contraceptie fors in
Foto: AFP

Voortaan kan aan heel wat meer Amerikaanse vrouwen geweigerd worden voorbehoedsmiddelen terug te laten betalen door ‘Obamacare’.

Donald Trumps ministerie van Volksgezondheid heeft vrijdag heel wat meer werkgevers ruimte gegeven om te weigeren dat een werknemer contraceptie terugbetaald krijgt. Voortaan kan eender welke non-profit of for-profit organisatie daar ‘religieuze of morele bezwaren’ tegen inroepen. Ook beursgenoteerde bedrijven kunnen voortaan ‘religieuze bezwaren’ hebben

Het is de zoveelste poging van de Republikeinen om de betaalbare ziekteverzekering ‘Obamacare’ van Trumps voorganger uit te hollen. Tegelijk komt Trump er een belofte aan zijn conservatief-Christelijke achterban mee na.

120.000 of 62 miljoen?

Meteen na de bekendmaking van de nieuwe regels, ontstond een storm van protest. ‘De regering-Trump heeft een beslissing genomen die 62 miljoen vrouwen direct benadeelt’, klonk het bij Planned Parenthood, een organisatie die onder meer informatie over abortus verstrekt. ‘Dit is een onaanvaardbare aanval op elementaire gezondheidszorg.’

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zullen slechts 120.000 de toegang tot gratis voorbehoedsmiddelen kwijtspelen. Ze argumenteren dat veel werkgevers die terugbetaling weigerden voor ‘Obamacare’ in werking trad, dat niét omwille van ‘religieuze bezwaren’ deden.

Gerechtelijke stappen

De terugbetalingsregeling voor contraceptie was in 2010 een van de grootste verwezenlijkingen van Barack Obama, in diens Affordable Care Act. Werkgevers werden erdoor verplicht terugbetaling te voorzien voor contraceptie, met uitzondering van religieuze organisaties en non-profit organisaties met religieuze banden. In 2014 oordeelde het Hooggerechtshof nog dat daarnaast ook nog enkele andere privébedrijven mochten weigeren op basis van ‘religieuze bezwaren’.

De Amerikaanse Civil Liberties Union en de procureur-generaal van Californië hebben al aangekondigd gerechtelijke stappen te zullen ondernemen om de nieuwe regels te laten blokkeren.