Catalonië verliest hoofdzetel grootste bank
Foto: REUTERS

CaixaBank, de grootste bank in Catalonië en derde grootste op nationaal vlak, heeft besloten de regio te verlaten.

Een dag nadat de tweede grootste Catalaanse bank, Banco de Sabadell, besloten had om haar maatschappelijke zetel van Catalonië naar Alicante te verhuizen, riep CaixaBank een raad van bestuur samen. Daarop werd beslist het voorbeeld van Banco de Sabadell te volgen, en ook weg te trekken uit Catalonië

De financiële tol van het referendum wordt door het vertrek opnieuw wat groter. ‘Het is erg triest dat we deze extreem belangrijke bedrijven zien wegtrekken uit Catalonië’, vindt de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos. De schuld daarvoor legt hij bij het ‘onverantwoordelijke beleid’ van de Catalanen, en de ‘onzekerheid en angst’ die daar volgens hem uit voortvloeien.

Gestes

Om het conflict tussen Catalonië en de centrale Spaanse regering intussen niet op de klippen te drijven, werden vrijdag alvast gestes gedaan aan beide kanten. Zo stelde de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zijn tussenkomst voor het regionaal parlement uit, terwijl de vertegenwoordiger van de centrale regering in Catalonië zich in naam van de politie verontschuldigde bij de slachtoffers van politie-interventies tijdens het onafhankelijkheidsreferendum.

Toch zou Puigdemont nog steeds aan een verklaring werken om volgende week de onafhankelijkheid van Catalonië mee uit te roepen. En dat terwijl de Spaanse regering ook net een wet goedgekeurd heeft die het voor bedrijven gemakkelijker moet maken om hun domicilie te wijzigen.

Er zouden bovendien nog drie grote bedrijven overwegen om uit Catalonië weg te trekken: Gas Natural SDG, Abertis Infraestructuras SA and Grupo Catalana Occidente SA. Enkel Abertis heeft dat gerucht intussen tegengesproken - bij de andere bedrijven was niemand beschikbaar voor commentaar.