Vallende shorttrackers bereiken in Dordrecht halve finale aflossing
Jens Almey (links) Foto: AP

De Belgische shorttrackers hebben tijdens de Wereldbekerwedstrijd in Dordrecht de halve finale bereikt. Jens Almey, Stijn Desmet, Ward Pétré en Gert-Jan Goeminne leverden vrijdag een heroïsch gevecht op de aflossing over vijf kilometer.

Na vijftien ronden leken de Belgen door een val kansloos. Maar aangezien de Italianen die val veroorzaakten, werd het als vierde geëindigde Belgische kwartet toegevoegd aan de halve eindstrijd. China en Nederland plaatsten zich in die kwartfinale rechtstreeks, Italië werd bestraft.

In de serie had het viertal zich aanvallend getoond. Door een scherpe tijd (6:52.239) hadden de Belgen zich als derde voor de kwartfinale geplaatst. Dat was vier seconden sneller dan een week geleden in Boedapest. Vijftien ronden lang koersten de Belgen voor Nederland en Japan fier op kop.

Een Belgisch vrouwenkwartet maakte in Dordrecht eveneens zijn opwachting. Bij het debuut werd het viertal (Alexandra Danneel, Daphne Merlevede, Evelien Van Kerckvoorde en Hanne Desmet) gedubbeld door Zuid-Korea, Verenigde Staten en Polen.

Op de 1000 meter kwamen Stijn Desmet en Gert-Jan Goeminne de voorronde door. Maar daarmee was vrijwel alles gezegd. In de series gingen beiden, als zesde en vijfde, ten onder. Voor Almey, Hanne Desmet, Alexandra Danneel en Evelien Van Kerckvoorde zat een plek in de reeksen er niet in.

Almey kreeg in de uitslagenlijst een penalty achter zijn naam. Voor Desmet, die in haar voorronde derde werd, was het verschil met nummer twee overigens slechts 28 duizendsten van een seconde.

Onmiddellijk na de wedstrijden in Dordrecht vertrekt selectie van bondscoach Pieter Gysel naar Salt Lake City, waar de voorbereidingen worden getroffen voor het tweede deel van de World-Cupreeks, volgende maand in Shanghai en Seoel. De afgelopen maanden was het hoog gelegen en snelle ijs van Salt Lake City al het decor van een lang trainingskamp.