Bondscoach Martinez wil Rode Duivels “met de juiste ingesteldheid” aan de aftrap brengen
Foto: Photo News

De Rode Duivels trainen vrijdagavond in het aftandse Grbavicastadion in de Bosnische hoofdstad Sarajevo voor de laatste keer in hun voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijd van zaterdag op de negende speeldag in groep H tegen Bosnië-Herzegovina.

Voor de thuisploeg is het een wedstrijd van alles of niets, want zij moeten punten pakken om hun tweede plaats vast te houden om zo alsnog een stek in de barrages af te dwingen. Voor de Belgen is de situatie helemaal anders, sinds de 1-2 zege van begin vorige maand in Griekenland zijn ze immers zeker van de eindwinst in de groep en de bijhorende kwalificatie voor het WK in Rusland.

Toch staat er nog heel wat op het spel, want bij de WK-loting op 1 december in het Kremlin in Moskou wordt er gekeken naar de FIFA-ranking van 16 oktober, de eerstvolgende ranking na afloop van de kwalificatiefase. Op de ranking van september waren de Duivels naar de vijfde stek gestegen, de landen uit de top zeven krijgen een beschermde status als reekshoofd en ontlopen zo in principe de sterkste tegenstanders. Bij zes op zes zijn de Belgen net als vier jaar geleden voor het WK in Brazilië reekshoofd. Bij vier op zes moet er gerekend worden, maar blijft de kans wel groot.

Een zege tegen Bosnië levert bovendien meer rankingpunten op dan de volle buit tegen het lager gerangschikte Cyprus. De Belgen moeten er in Sarajevo dus alles aan doen om hun status als reekshoofd te verdedigen. “We moeten met de juiste ingesteldheid aan de aftrap verschijnen”, vertelde bondscoach Roberto Martinez op de persconferentie van vrijdag. “Het is aan ons om een antwoord te vinden op de intensiteit die zij voor de dag zullen leggen. Bosnië is zeer competitief, we zullen er alles aan doen om op dat vlak op hun niveau te geraken. Eens we op het veld komen, met de sfeer die er hier altijd hangt, denk ik wel dat we klaar zullen zijn om te presteren.”

Door de blessures van Vincent Kompany en Romelu Lukaku, en de schorsing van Axel Witsel staan er nog drie vraagtekens in de basiself. “Voorin hebben we drie opties: Dries Mertens, Michy Batshuayi en Divock Origi. Spitsen met specifieke kwaliteiten die een eigen interpretatie hebben van de positie op de nummer negen. Ik moet het vandaag/vrijdag nog eens bekijken op training. Het zijn hier ook andere omstandigheden”, liet Martinez nog niet te veel in zijn kaarten kijken, al lijkt ‘Batsman’ wel de voorkeur te genieten. Op het middenveld ligt Fellaini in poleposition, achterin lijkt Thomas Vermaelen de vervanger van Kompany te worden. “Het is geen risico om Vermaelen aan de aftrap te brengen, ik heb hem op training bezig gezien. Het is voor hem een uitstekende gelegenheid om speelminuten op te doen. Met ook nog Dedryck Boyata - zeer sterk tegen Anderlecht -, Laurent Ciman, Leander Dendoncker en Christian Kabasele zijn er wisselmogelijkheden genoeg. Onze verdediging zou wel gesynchroniseerd moeten raken, maar we hebben nu eenmaal niet zo veel tijd om eraan te werken als bij een club”, besloot de bondscoach.