Japans bedrijf krijgt boete na zelfmoord werknemer
Yukimi Takahashi, de moeder van Matsuri Takahashi Foto: REUTERS

De zelfmoord van de Japanse Matsuri Takahashi (24) bracht heel wat teweeg in Japan. Haar werkgever, reclamebedrijf Dentsu, wordt verantwoordelijk gesteld voor haar dood en moet een boete betalen van 500.000 yen (3 774,81 euro). Dentsu laat de werknemers toe te veel illegale overuren te werken.

Takahashi was het slachtoffer van ‘karoshi’: sterven door te veel te werken. Het is een veel voorkomend probleem in Japan, waar werknemers zich uit de naad werken om hun trouw aan het bedrijf te bewijzen. Takahashi zou zo’n 100 overuren per maand hebben gemaakt. In de weken voor ze stierf schreef ze op sociale media dat ze ‘wou sterven’ en dat ze ‘fysiek en mentaal gebroken was’.

De advocaat van de nabestaanden van Takahashi zegt dat dit een symbooldossier is. ‘Het is zeer belangrijk dat het bedrijf gestraft wordt’, zegt advocaat Hiroshi Kawahito. ‘De misdaad van Dentsu ligt nu vast.’

Maatregelen

De uitspraak kwam een dag nadat de publieke omroep NHK liet weten dat een werkneemster was omgekomen door ‘karoshi’. Miwa Sado (31) stierf aan hartfalen nadat ze 159 overuren maakte op één maand tijd, en slechts twee dagen vrijaf nam.

Het bedrijf nam haar dood erg serieus en beloofde veranderingen door te voeren. ‘We vinden het vreselijk dat we een goede journaliste kwijt zijn en dat haar dood gerelateerd is aan het werk’, zei de directeur van NHK Ryoichi Ueda.

De overheid stelt voor om een maximum van 100 overuren per maand toe te laten en boetes op te leggen aan bedrijven die zich niet houden aan die regel. Volgens onderzoek loopt één op de vijf Japanners het risico te sterven omdat ze te hard werken. Meer dan 2000 Japanners pleegden in 2016 zelfmoord door stress, tientallen anderen stierven als gevolg van hartfalen of beroertes.