Ontwerper van de bodycon is overleden
Foto: hervé léger

De Franse couturier Hervé Léger is overleden, dat meldt het Fédération de la haute couture et de la mode. Hij is de man die in de jaren tachtig het gelijknamige modelabel oprichtte, dat bekendstaat om zijn superstrakke jurken die weinig aan de verbeelding overlaten.

De Franse couturier is op zestigjarige leeftijd overleden. Hij was in de jaren tachtig de ontwerper van de zogenaamde bandage jurk: superstrakke jurken in sterke stretchstof die het lichaam stevig insnoeren en zo het vrouwenfiguur extra benadrukken. Ze worden ook vaak een bodycon genoemd, een verwijzing naar body conscious.

 

1998

A post shared by Herve Leger Leroux (@hervelegerleroux) on

Léger, geboren als Hervé Peugnet, had aanvankelijk gekozen voor het kappersvak en werkte vaak voor modeshows. Om zijn kapsels wat op te fleuren, maakte hij ook al eens een bijpassende hoed of diadeem, en die creaties werden opgemerkt door verschillende ontwerpers, onder wie ook Karl Lagerfeld. Op aanraden van de Duitse modekoning veranderde hij zijn naam in Hervé Léger Leroux om het zijn Amerikaanse bewonderaars wat gemakkelijker te maken.

De ambitieuze Hervé maakte nog enkele succesvolle tussenstops bij Fendi en Chanel om in 1985 zijn eigen modehuis uit de grond te stampen: Hervé Léger was geboren en groeide met dank aan de superstrakke jurkjes in amper enkele jaren tijd uit tot een respectabel merk.

Cleopatra

Ondanks het prijskaartje, je betaalt al snel duizend euro voor een jurkje, gingen zijn creaties vlotjes over de toonbank. Zijn jurken sierden de covers van bijna alle modebladen terwijl andere merken hun best deden om met een soortgelijke jurk op de proppen te komen. Maar ondanks zijn gevierde creaties heeft Hervé nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij de mosterd ergens anders haalde.

‘Cleopatra, de koningin van alle Egyptenaren, heeft mij geïnspireerd. De techniek waarbij ik een jurk opdeel in stroken, bestond tweeduizend jaar geleden al. Hoe kan ik ze dan uitgevonden hebben?’, zei hij in een interview met Style.com. Ook verwees hij meermaals naar de Brits-Amerikaanse ontwerper Charles James, die omwille van zijn gestructureerde jurken vaak gezien wordt als de eerste echte couturier in Amerika.

 

Coming back soon ??

A post shared by Herve Leger Leroux (@hervelegerleroux) on

Eind jaren negentig daalde de verkoop en werd het modehuis overgenomen door BCBG Max Azria. Aanvankelijk beloofde de kersverse ceo om nauw te gaan samenwerken met Léger, maar werd een collectie later toch aan de deur gezet. De jurken bleven evenwel populair, en maakten enkele jaren geleden nog een revival dankzij Kim Kardashian en de protagonisten in de televisieserie Gossip Girl.

Tussen 2004 en 2006 was hij creatief directeur bij Guy Larouche, om daarna opnieuw voor zichzelf te ontwerpen, onder een nieuwe naam Hervé L. Leroux. En ook die ontwerpen vielen in de smaak bij de sterren. Onder meer  Taylor Swift, Halle Berry, Celine Dion en Kristen Stewart werden gespot in zijn kleding.