VS willen terug naar de maan
Foto: REUTERS

De Verenigde Staten willen terug naar de maan. Dat heeft vice-president Mike Pence gezegd tijdens een toespraak voor de National Space Council.

Begin juli blies de Amerikaanse president Donald Trump na 25 jaar de National Space Council nieuw leven in. De groep verzorgt een brugfunctie tussen het Witte Huis en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Deze week kwam de groep voor het eerst weer samen.

Tijdens zijn openingstoespraak liet vice-president Mike Pence verstaan hoe het Amerikaanse ruimtevaartbeleid moet evolueren. De National Space Council moet er voor zorgen dat de Amerikanen op korte termijn constant in een lange baan rond om de aarde aanwezig zijn.

VS willen terug naar de maan
Mike Pence Foto: EPA-EFE

‘Vanaf daar zullen we onze blik richten op onze buren in de ruimte. We zullen weer Amerikaanse astronauten op de maan zetten, niet alleen om voetstappen en vlaggen achter te laten, maar om de fundering te leggen die nodig is om Amerikanen naar en voorbij Mars te sturen’, aldus Pence.

Volgens Pence moet de maan fungeren als een springplank en trainingscomplex en moet de focus van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma weer gaan naar bemande verkenningen van de ruimte.

Onder president Barack Obama had de NASA alle energie gericht op de planeet Mars, maar het ziet er nu dus naar uit dat de maan topprioriteit wordt voor de ruimtevaartorganisatie.

Eind vorige maand ondertekende de Nasa en haar Russische tegenhanger Roscosmos een afspraak om samen een basis in een baan rond de maan te bouwen. Die moet een ‘deep space gateway’ worden, een uitvalsbasis naar de diepe ruimte.