EU legt antidumpingheffingen op aan staal uit Rusland, Oekraïne, Brazilië en Iran
Staalfabriek Arcelor Mittal Gent Foto: Michiel Hendryckx

De Europese Unie heeft vrijdag importheffingen opgelegd aan bedrijven uit Rusland, Oekraïne, Brazilië en Iran die warmgewalste staalrollen importeren. Een onderzoek toont namelijk aan dat dat staal onder de marktprijs wordt verkocht. Eerder kregen ook Chinese importeurs zo’n antidumpingheffing opgelegd.

Warmgewalste staalrollen worden in de Europese industrie in tal van sectoren gebruikt, gaande van de auto-industrie tot de bouw. De staalindustrie zelf vertegenwoordigt 1,3 procent van het Europese bbp en zorgt voor 328.000 jobs.

In juli 2016 opende de Europese Commissie een onderzoek naar de import van staalrollen uit de vier voornoemde landen. Tussen 2013 en 2016 waren ze erin geslaagd hun aandeel in de Europese markt te verhogen van 7,5 naar 12,6 procent.

Het onderzoek toonde aan dat er inderdaad sprake is van dumping en dat de Europese bedrijven daarvan schade hebben ondervonden, zegt de Commissie. Ze legt nu gedurende vijf jaar heffingen op die oplopen tot 96,50 euro per ton, wat neerkomt op een invoerheffing van maximum 33 procent.

De heffingen gaan zaterdag in en hebben een looptijd van vijf jaar. In april legde de Commissie al gelijkaardige antidumpingheffingen op aan geïmporteerd staal uit China. Die lopen op tot 35,9 procent.

De wereldwijde crisis in de staalindustrie staat op 30 november op de agenda van een top in Berlijn, waar naast de landen van de G20 ook andere lidstaten van de OESO aanwezig zullen zijn.