‘Moment voor alle landen om zich uit te spreken tegen kernwapens’
Beatrice Fihn Foto: AFP

‘Dit is het moment voor alle landen om zich ondubbelzinnig uit te spreken tegen kernwapens.’ Dat heeft directrice Beatrice Fihn van International Campaign to Abolish Nuclear Weapons gezegd nadat de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede 2017 kreeg.

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) kreeg vanmorgen de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. De organisatie krijgt de prijs voor haar ‘werk om aandacht te vragen voor de catastrofale gevolgen van eender welk gebruik van kernwapens’.

‘Moment voor alle landen om zich uit te spreken tegen kernwapens’
Beatrice Fihn Foto: AFP

Directrice Beatrice Fihn van de ICAN vreesde naar eigen zeggen aanvankelijk dat het ging om ‘een grap’. ‘Het was pas op het moment zelf dat we echt beseften dat dit allemaal echt was’, verklaarde ze aan de pers in Genève. ‘Uiteraard zijn we zeer vereerd.’

De prijs is volgens de ICAN-directrice meteen ook een boodschap aan de landen die over kernwapens beschikken dat ze niet snel genoeg werk maken van het vernietigen van hun kernwapenarsenaal.

‘Momenteel heerst er heel wat spanning in de wereld en al die gespierde verklaringen kunnen zeer makkelijk, en onverbiddelijk, leiden naar pure horror. De dreiging van een nucleair conflict is opnieuw alom aanwezig. Dit is het moment voor alle landen om zich ondubbelzinnig uit te spreken tegen kernwapens’, besloot Fihn.

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons werd in 2007 opgericht, en heeft als doelstelling het gebruik van kernwapens te verbieden, en het nucleaire arsenaal terug te dringen. ICAN bestaat uit een coalitie van non-gouvernementele organisaties uit meer dan honderd landen.