Vlaanderen organiseert apart examen arts en tandarts
Foto: Photo News

Vlaanderen stuurt het toelatingsexamen voor de opleidingen arts en tandarts bij. Er komt een apart examen voor artsen en tandartsen op 3 en 4 juli 2018. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits.

De proef zelf wordt een vergelijkend examen waarbij de moeilijkheidsgraad iets lager zal liggen en waarbij het aantal kandidaten dat wordt toegelaten op voorhand vastligt. Het gaat om 1.102 studenten voor de opleiding arts en 135 voor de opleiding tandarts.

Er zijn al langer plannen om te sleutelen aan het toelatingsexamen arts en tandarts. Nu is de kogel door de kerk. Vanaf volgend academiejaar komt er een apart examen voor arts op 3 juli en een apart examen voor tandarts op 4 juli.

Tot nog toe waren er steeds twee examenrondes (in juli en augustus). Door de examens nu aan het begin van de zomervakantie te organiseren, wil men vermijden dat sommige studenten bij de start van het nieuwe academiejaar nog steeds niet weten of ze aan de opleiding kunnen starten of niet, zoals ook dit jaar het geval was.

Vlaanderen schakelt ook over op het systeem van de ‘numerus fixus’ waarbij enkel de best gerangschikte deelnemers aan de opleiding zullen kunnen starten. In het huidige systeem is men ofwel geslaagd of niet geslaagd. Het probleem daarbij was dat men het examen elk jaar moeilijker moest maken, aldus minister Crevits.

In de toekomst zal enkel een vast aantal best gerangschikten een ‘ticket’ krijgen om aan de opleiding te starten. Die aantallen liggen ook al vast: het zal gaan om 1.102 studenten voor de opleiding arts en 135 voor de opleiding tandarts.

Volgens minister Crevits zal de inhoud van de examens in lijn liggen met de vorige jaren, maar zal de 'moeilijkheidsgraad lager liggen'.