Catalaans politiehoofd verhoord door Madrid
Josep-Lluis Trapero (rechts op de foto) Foto: AFP

Josep-Lluis Trapero, het hoofd van de Spaanse politie, is vanmorgen verhoord door de Audiencia Nacional, een rechtbank bevoegd voor veiligheidszaken. Ook Teresa Laplana, een adjunct van Trapero, en de leiders van de twee grootste separatistische organisaties in Catalonië werden gehoord.

Trapero, Laplana en de leiders van de twee separatistische organisaties Jordi Sànchez en Jordi Cuixart moesten vrijdagmorgen voor de Audiencia Nacional, een rechtbank bevoegd voor veiligheidszaken, verschijnen in het kader van vervolging wegens gezagsondermijning.

Ze worden ervan beschuldigd een terughoudende houding te hebben aangenomen toen enkele honderden demonstranten op 20 en 21 september in Barcelona leden van de Guardia Civil gedurende enkele uren belemmerden een gebouw te verlaten door de toegangen ervan te blokkeren.

Na enkele uren was de zitting afgelopen. Het kwartet werd niet in hechtenis genomen, maar de inbeschuldigingstelling werd niet ingetrokken.

In Spanje kan men voor ondermijning van het gezag van de staat vijftien jaar cel krijgen. Ook tijdens het referendum op 1 oktober werd de Catalaanse regionale politie, de Mossos d’Esquadra, waarvan Trapero het hoofd is, een passieve houding verweten.

Het feit dat Trapero, Laplana, Sànchez en Cuixart niet in hechtenis worden genomen, vermijdt volgens persagenschap AFP dat de huidige spanningen nog hoger oplopen. De zenuwen staan immers strak gespannen na de geweldplegingen van de Spaanse politie op zondag en de afwijzing van dialoog door de Spaanse regering.