Vlaamse bodemonderzoekers fuseren
De luchthaven is één van de grote milieuklanten van Esher Foto: BART DEWAELE

ABO, gespecialiseerd in bodem- en milieustudies, neemt sectorgenoot Esher over. Daartoe komen de nummer één en twee in de branche onder hetzelfde dak.

ABO en Esher, bodemsaneringsdeskundigen, zijn beiden in Gent gevestigd en actief in heel België. Via deze overname versterkt ABO-Group tevens haar aanwezigheid in West-Vlaanderen, waar de directe relatie met private en publieke klanten verder zal uitgebouwd worden, zegt het bedrijf. Frank De Palmenaer, CEO ABO-Group: “De fusie zal ons ook toelaten in te zetten op meer complexe bodem- en milieustudies.’

ABO lonkte de afgelopen jaren al meermaals naar Esher maar tot nu toe zonder dat het tot een deal kwam. Herman De Bruyne, eigenaar van Esher, kampte met een opvolgingsprobleem waardoor een overname nu wel bespreekbaar was.

ABO is meer gediversifieerd dan Esher en is onder meer actief inzake asbestonderzoek, archeologisch onderzoek, energie- en Brefam-studies) en Geosonda (geotechnisch, archeologisch en milieukundig veldwerk). Herman De Bruyne blijft zaakvoerder van Esher en wordt lid van de directie van ABO.

Eén van de grote projecten van Esher is de milieustudie voor Brussels Airport. Esher realiseerde over het boekjaar 2016 een omzet van 2,6 mio euro en een bedrijfskasstroom (EBITDA) van 114.000 euro. De totale overnamesom, inclusief overname van de financiële schulden, bedraagt 513.000 euro die deels via aandelen van ABO-Group vergoed wordt.

De aandelenkoers van ABO, dat beursgenoteerd is, is de jongste weken sterk gestegen. Of dit alleen met de goede resultaten te maken had, zal het standaardonderzoek dat de FSMA uitvoert, moeten duidelijk maken.