Tom Balthazar zwijgt over politiek in eerste mediaoptreden
Foto: rr

De voorwaarde was duidelijk. Tom Balthazar wilde enkel langskomen in ‘De Bende van Annemie’ als er niet over politiek werd gepraat. Hij hield woord.

De Bende van Annemie (Radio 1) pakte vanochtend uit met een ‘exclusief interview’. Voor het eerst na zijn ontslag als schepen in Gent (februari) maakte Tom Balthazar een mediaoptreden. Vooraf had de socialist evenwel duidelijke voorwaarden gesteld. Hij wilde niet praten over zijn ontslag, noch over politieke onderwerpen. Annemie Peeters probeerde, maar Balthazar gaf geen krimp.

De schepen en kandidaat-burgemeester nam dit voorjaar ontslag toen bleek dat hij, overigens volledig legaal, flinke bijverdiensten had in enkele intercommunales, waaronder Publifin. Sindsdien wees hij alle vragen om interviews van de hand. Onrechtstreeks was duidelijk dat de gebeurtenissen stevig op hem hadden ingehakt. In een interview vroeg Leuvens burgemeester Louis Tobback zich af waarom de partij hem had ‘geslachtofferd’.

Balthazar klonk bij momenten duidelijk geëmotioneerd. Maar hij wilde niet dieper op de onderwerpen ingaan. ‘Anders zou ik misschien onvriendelijke dingen over andere mensen vertellen.’ De Gentenaar is nog steeds lid van de SP.A maar denkt niet aan een terugkeer in de politiek, al lijkt de deur niet onherroepelijk dicht. ‘Het zou heel spijtig zijn mocht je maatschappelijk enkel iets zinvols kunnen doen in de politiek,’ zo benadrukte hij.

Momenteel geeft Balthazar medisch recht aan de Gentse Universiteit, hij werkt ook als adviseur gezondheidsrecht bij Zorgnet-Icuro, een netwerk van zorgorganisaties in Vlaanderen. Hij was meteen goed geplaatst om over thema’s zoals euthanasie (zijn keuze) of over het gebruik van anonieme patiëntengegevens (Peeters’ keuze) te praten.

In het begin van het tweede uur probeerde Peeters nog eens. Of hij zijn opvolger, kandidaat-burgemeester, Rudy Coddens, nog gezien had. ‘Ik heb hem gisteren nog een handje gegeven, hij zag er gezond uit.’ Nadien drong ze niet meer aan.