De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Dat werd bekendgemaakt door het Nobelprijscomité in Oslo.

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons werd in 2007 opgericht, en heeft als doelstelling het gebruik van kernwapens te verbieden, en het nucleaire arsenaal terug te dringen. ICAN bestaat uit een coalitie van non-gouvernementele organisaties uit meer dan honderd landen.

 

'Risico op gebruik kernwapens hoger dan ooit'

In de motivatie luidt het dat de organisatie de onderscheiding krijgt voor haar 'werk om aandacht te vragen voor de catastrofale gevolgen van eender welk gebruik van kernwapens'. De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens is de 'belangrijkste uit de burgers voortgesproten actor die heeft heeft geprobeerd een verbod op atoomwapens te laten instellen onder het internationaal recht'.

'We leven in een wereld waar het risico op de aanwending van kernwapens hoger is dan ooit tevoren', zegt het Nobelcomité. 'Sommige landen moderniseren hun kernarsenaal en het gevaar dat andere landen zich kernwapens eigenen is reëel, zoals Noord-Korea heeft getoond', zei voorzitster Berit Reiss-Andersen van het comité. Zij riep de kernmogendheden op 'ernstige onderhandelingen' op te starten om de zowat 15.000 kernwapens uit de wereld te helpen..

De site van de ICAN bezweek enkele minuten na de bekendmaking al onder de massale belangstelling.

De winnaars van dit jaar ontvangen de prijs op 10 december in Oslo. Het prijzengeld bedraagt ruim negenhonderdduizend euro.

Outsider wint

Het Nobelcomité had een lijst met 318 genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede. De lijst met namen van mensen en organisaties was geheim. ICAN stond niet op de shortlist met mogelijke kanshebbers.

De voorbije weken werden vooral paus Franciscus, Angela Merkel, de Witte Helmen in Syrië, de Turkse journalist Can Dündar, de Saudische blogger Raif Badawi en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR getipt als mogelijke winnaars.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Colombiaanse president Juan Manuel Santos voor zijn bijdrage binnen het bereiken van een vredesakkoord met de rebellenbeweging FARC.